Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

98 Ανεμογεννήτριες σε Ταναΐδα-Πυξαριά. Το Δασαρχείο Λίμνης καλείται να γνωμοδοτήσει.



 Της Νέλλης Ψαρρού

Ανηφορίζουν προς τη Βόρεια Εύβοια οι ανεμογεννήτριες, και πλέον ακουμπάνε και τον δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Άγιας Άννας  με συνοδά έργα στην Βλαχιά. Το μοναδικό δάσος που απέμεινε στην Εύβοια τίθεται σε κίνδυνο με το φαραωνικό έργο των εταιρειών ΤΕΡΝΑ και Ευβοϊκός Άνεμος, καθώς και άλλα που δρομολογούνται στην Δίρφυ. Ο Δήμος και οι πολίτες πρέπει να συμπαρασταθούν στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων και να σταθούν ενάντια σε αυτό το έργο, που προετοιμάζει το έδαφος για την ανάκληση της αναστολής για τις ανεμογεννήτριες σε Κανδήλι, Κούλουρο και Τελέθριο.

Κατατέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το τεράστιο έργο 98 ανεμογεννητριών, ύψους μέχρι 207 μέτρων (οι υφιστάμενες στην νότια Εύβοια είναι 50-80 μέτρα) και διαμέτρου φτερωτής  μέχρι 115 μέτρων, στα όρη Πυξαριάς και Ταναΐδα, σε δημόσιες δασικές εκτάσεις. Όλο σχεδόν το έργο βρίσκεται μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 (GR2420011), που περιλαμβάνει τη Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ – SPA), η οποία αποτελεί και Σημαντική Περιοχή για Πουλιά, αλλά και τον βιότοπο «Όρος Πυξαριάς Ευβοίας». Η  μελέτη αφορά συγκρότημα έντεκα Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις θέσεις «Κερασιά», «Κατάρτι – Ανεμίτσα», «Ανεμίτσα ΙΙ», «Πυξάρια ΙΙ», «Πριονάς ΙΙ», «Γερακοβούνι ΙΙ», «Γερακοβούνι – Βασκαντήρα ΙΙ», «Ταναΐδα», «Καλπακόβραχος», «Ψηλός Βράχος» και «Τσαγκαράκι - Πέτρες» συνολικής ισχύος 279,6 MW.

Το έργο, εκτός από τις ανεμογεννήτριες, περιλαμβάνει συνοδά έργα πρόσβασης και ηλεκτρολογικής διασύνδεσης, όπως η κατασκευή νέου Υ/Σ ανύψωσης 33kV/150kV πλησίον του οικισμού «Σταυρός», η κατασκευή δικτύου μεταφοράς με εναέρια και υπόγεια γραμμή , καθώς και την κατασκευή υποθαλάσσιας γραμμής μεταφοράς Υ.Τ. μήκους 25,82 km από τις όχθες τις Εύβοιας έως το λιμάνι της Λάρυμνας στην Φθιώτιδα,

Διοικητικά, ο δήμος ΜΑΛΙΑΝ εμπλέκεται με την υπόγεια διασυνδετική γραμμή μεταφοράς Υ.Τ στη Βλαχιά. Οι ανεμογεννήτριες, αν και διοικητικά βρίσκονται στην ΔΕ Μεσσαπίων, αλλάζουν τη φυσιογνωμία του νησιού μας τοποθετούμενες κοντά σε οικισμούς, και πάντως ορατές από παντού λόγω του μεγέθους τους. Συγκεκριμένα, ανεμογεννήτριες θα βρίσκονται σε απόσταση 3,5 χλμ από τη Βλαχιά, 1,4 χλμ από Αγια Σοφία, Αγριοσυκεά, Κοτσίκια και Νίκη, 2,2 χλμ από Λιμνιώνα, Γλυφάδα και Πλατάνια, κλπ. Το χωριό Παγώντας δεν αναφέρεται στη μελέτη, αλλά στους χάρτες φαίνεται ότι είναι κάτω από τις ανεμογεννήτριες. Επίσης, τμήμα της εναέριας γραμμής μεταφοράς Υ.Τ. διέρχεται των οικισμών «Σταυρός» και «Χλόες».

Ας δούμε μερικά νούμερα. Το έργο, εκτός των ανεμογεννητριών σε ύψος μέχρι και 1300 μ., περιλαμβάνει  και τη διάνοιξη δρόμων μήκους 63 χλμ, κατασκευή “εξωτερικού υπόγειου δικτύου” 235 χλμ (!), και “εσωτερικού υπόγειου δικτύου” 60 χλμ., πλέον των υφιστάμενων επαρχιακών και δασικών δρόμων που υπάρχουν ή έχουν πρόσφατα διανοιχτεί. Να προσθέσουμε εδώ την εγκατάσταση εργοταξίου, ο οποίος θα περιλαμβάνει συγκρότημα σκυροδέματος και σπαστήρα, εντός γηπέδου εμβαδού 4.000,8 m2 για κάθε μία από τις 11 τοποθεσίες, καθώς και την κατασκευή τεχνικών έργων απορροής όμβριων υδάτων. Για τα παραπάνω, θα γίνουν ανασκαφές και ανατινάξεις στο έδαφος περίπου 1.433.323 κυβικών χώματος, σύμφωνα με τις μελέτες.

Αυτό που δεν μας λένε οι μελέτες είναι ο αριθμός των δέντρων που θα κοπούν για να γίνει το έργο, των ζώων που θα εκδιωχτούν και των δρόμων που θα κοπούν αυτό το ανέγγιχτο από τον άνθρωπο κομμάτι της φύσης. Κομμάτι που αποτελεί σπίτι όλων αυτών των ζωντανών που, μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 2021, βρήκαν ως μοναδικό καταφύγιο και ελπίδα για την αναγέννηση της πανίδας όλης της Βόρειας Εύβοιας. Επίσης, δεν μας λένε οι μελετητές πόσους τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) θα απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα με όλα αυτά τα έργα, τις μεταφορές, το μπετόν που θα πέσει, τα βαρέως τύπου οχήματα κλπ, μιας και όπως λένε το έργο αυτό θα συνεισφέρει στην επίλυση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, δεν μας λένε αν έχουν αποτιμήσει το περιβαλλοντικό κόστος σε CO2 όλων αυτών των δέντρων που θα κόψουν στη διάρκεια των εκατοντάδων χρόνων ζωής των υπεραιωνόβιων αυτών δέντρων.

Το παραπάνω έργο έρχεται να προστεθεί σε δύο άλλα που έχουν δρομολογηθεί, τις 51 ανεμογεννήτριες των MOTOR OIL/EDPR στη Δίρφυ, το Ξηροβούνι και τον Ευβοϊκό Όλυμπο, και και τις 35 του Σπίθα στις κορυφογραμμές Ξηροβουνίου, Σκοτεινής και Μανικιών. Τα τρία έργα αυτά συνδέονται, μιας και θα συνδεθούν στο νέο ΚΥΤ Λάρυμνας. Βλέπουμε, με άλλα λόγια, τον μοναδικό πνεύμονα ζωής, για ανθρώπους, πουλιά και ζώα, αλλά και διαφύλαξης των πολύτιμων υδάτινων πόρων, τόσο για την Εύβοια όσο και για την Αττική (πλέον μετά και τις τελευταίες πυρκαγιές) να μπαίνει στο στόχαστρο του κέρδους προκειμένου, δήθεν, να μειώσουμε την θερμοκρασία του πλανήτη. Ακόμη και ο πιο αδαής ξέρει ότι τα δέντρα από μόνα τους ψύχουν μια περιοχή, σε αντίθεση με τα μηχανήματα κατασκευών, το μπετόν και τις οδοποιίες – κλάδος που είναι στην τρίτη θέση παγκοσμίως σε παραγωγή CO2.


Η Θέση των Δημοτικών Αρχών και των Δασαρχείων

Το θέμα έθεσε στις 29 Αυγούστου στο Δημοτικό Συμβούλιο στη Λίμνη Ευβοίας, η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Νέλλη Ψαρρού, ενημερώνοντας και ζητώντας να πάρουμε θέση ενάντια στο έργο, τόσο σε ότι αφορά τα έργα που γίνονται στον δήμο μας όσο και αναφορικά με την απαιτούμενη υποστήριξή μας στον γειτονικό δήμο. Ο Δήμαρχος, κ. Τσαπουρνιώτης είπε πως έχει ενημερωθεί ήδη για το θέμα από τον Δασάρχη, ο οποίος έχει κληθεί να γνωμοδοτήσει για το έργο και είπε ότι θα το κάνει εντός του μήνα “σύμφωνα με τον νόμο” (η φράση είναι του κυρίου Τσαπουρνιώτη). Δυστυχώς, το αίτημα για απόφαση του ΔΣ δεν έγινε δεκτό, επειδή, όπως είπε ο κ. Τσαπουρνιώτης, δεν έχει ζητηθεί η άποψή μας, και θα αποφανθούμε εάν και όταν μας ζητηθεί. Πάντως, τόνισε, δεν είμαστε ενάντια σε όλα τα έργα! Την απορία μας πάντως προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ το θέμα ήταν σε γνώση του, ουδέποτε ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ή τους δημότες μέσα από το διαδίκτυο, όπου συχνά-πυκνά μας ενημερώνει για άλλα ασήμαντα θέματα. Για άλλη μια φορά, οι δημότες και το συμβούλιο ενημερώνονται για τα σοβαρά ζητήματα του δήμου μέσα από παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων έλαβε ήδη απόφαση αρνητική, παρότι δεν του ζητήθηκε η γνωμοδότηση, και έχει ξεκινήσει σειρά πρωτοβουλιών για την αποτροπή αυτής της καταστροφής, που αφορά και τον δικό μας Δήμο, και όλη την Κεντρική και Βόρεια Εύβοια. Καλεί μάλιστα σε συστράτευση όλους τους φορείς της Εύβοιας (https://www.facebook.com/stereaeconomy/posts/pfbid0moRVHUtQcArLwekswTRDndq9mjQfuc1o48bkBpRd7UFG67jpBTYkTab1nc5w8FWvl).


Τι πρέπει να κάνουμε οι πολίτες

Όλοι οι δημότες να μπούμε και να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στη δημόσια διαβούλευση για το έργο στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο. Η διαβούλευση θα διενεργείται μέχρι 28/10/2024. Ο σύνδεσμος είναι εδώ: https://eprm.ypen.gr/src/App/w1/1962
Οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι και οι επαγγελματίες της περιοχής να ενημερωθούμε και να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε ένα έργο που θα αποτελέσει την οριστική ταφόπλακα για την κεντρική και βόρεια Εύβοια.
Όλοι οι θεσμικοί φορείς, και πρώτα απ' όλα το Δασαρχείο, να γνωμοδοτήσουν αρνητικά για το τεράστιο αυτό έργο που βάζει πόδι στον Δήμο μας.
Να ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο τόσο για το εν λόγω έργο, όσο και για κάθε παρόμοιο έργο στην Εύβοια, η οποία ήδη έχει το 24% των ανεμογεννητριών όλης της χώρας.

2 σχόλια:

  1. Κάψαμε δάση φυτεύουμε ανεμογεννήτριες.
    Πλημμύρισαμε τους κάμπους φυτεύουμε φωτοβολταϊκά.
    Ο εθνικός εργολάβος Γεκ τέρνα κ λοιποί ολιγαρχες σας εύχονται καλή τύχη!!
    Το πρόγραμμα" ήλιος"που πριν 25 χρόνια είχα δει ο ίδιος κατά τύχη σε τηλεοπτική εκπομπή στην Γερμανία και φυσικά δεν πίστευα ότι θα γινόταν ποτέ αυτά πλέον είναι σε πλήρη εξέλιξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσος από πεύκα , δάσος από ανεμογεννήτριες το ίδιο είναι. Σχετικά με το Νατούρα και το δάσος αυτά ενεργοποιούνται όταν πρόκειται για πρόβατα και γίδια. Ποιος ασχολείται με δημάρχους και άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.