Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Ανακοίνωση της Δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»

«Η εξουσία αποκαλύπτει τον χαρακτήρα»

Δέκα μήνες έχουν περάσει από την εκδήλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς της 3ης Αυγούστου 2021. Δέκα μήνες και ακόμα περιμένουμε μια απάντηση στο μεγάλο μας ερώτημα! Τι έφταιξε και συντελέστηκε αυτή η τεράστια οικολογική, οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή; Δεν αισθάνονται κάποιοι πως μας οφείλουν μια απάντηση;

Εννέα μήνες πέρασαν (Σεπτέμβρης 2021) από τότε που υποβάλαμε αίτημα όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και ελήφθη ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για σύγκληση Λαϊκής Συνέλευσης ούτως ώστε να υπάρξει ενημέρωση για τις κινήσεις και πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από τη δημοτική αρχή στην μετά πυρκαγιά περίοδο, την οποία δυστυχώς ο δήμαρχος κατά παράβαση των καθηκόντων του δεν έχει συγκαλέσει με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει κανείς πλην μιας περιορισμένου αριθμού ομάδας τι γίνεται και τι πρόκειται να γίνει στον τόπο μας.

Αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης προς τη δοκιμαζόμενη κοινωνία μας, και πραγματικά αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες – κάτι που δεν έχει γίνει από το δημοτικό συμβούλιο - προς όλους τους φορείς , συλλόγους, σωματεία, επιχειρήσεις, ομίλους και φυσικά πρόσωπα που πρόσφεραν αυτή την πολύτιμη και αναγκαία βοήθεια (είδη διατροφής, ένδυσης, οικοσκευές, μηχανήματα, οχήματα, γεννήτριες, αλυσοπρίονα, ζωοτροφές, αποκαταστάσεις κατεστραμμένων υποδομών, εξοπλισμός δομών, υπηρεσίες υγείας και βέβαια χρηματική βοήθεια κ.α.) με αποδέκτες τους πληγέντες της περιοχής μας.

Βέβαια μετά την συλλογή – συγκέντρωση ακολουθεί η διάθεση από την τοπική διοίκηση στους έχοντες πραγματική ανάγκη. Και ρωτάω αγαπητοί συνδημότες η διάθεση αυτής της δίχως προηγούμενο ανθρωπιστικής βοήθειας έγινε με διαφανείς διαδικασίες ή με κριτήρια εξυπηρέτησης, πολιτικής υποχρέωσης και δέσμευσης; Το ερώτημα το έχετε απαντήσει και το απαντάτε καθημερινά όλοι εσείς οι πολίτες του δήμου μας.

Ας πάμε και στις κρατικές επιχορηγήσεις πλέον των θεσμοθετημένων που έλαβε ο δήμος μας από την εκδήλωση της πυρκαγιάς και μετά, ποσά που ξεπερνούν τα 9,5 εκατομμύρια ευρώ και αν σε αυτά προσθέσουμε τις επιχορηγήσεις του «Ζορμπά» καθώς και το ταμείο που άφησε ως «προίκα» η προηγούμενη δημοτική αρχή τότε μιλάμε για ένα υπέρογκο ποσό για τα δεδομένα του δικού μας δήμου που ξεπερνά τα 14 εκατομμύρια ευρώ. Δεν οφείλει λοιπόν κατά την άποψή σας η δημοτική αρχή του κ. Τσαπουρνιώτη να ενημερώσει αιρετούς και πολίτες για τα έργα που εκτελέστηκαν και κυρίως με ποιους τρόπους και με ποιες διαδικασίες εκτελέστηκαν; Μήπως τελικά όλα αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα έχουν δημιουργήσει φοβίες στην δημοτική αρχή η οποία αποφεύγει τη δια ζώσης ενημέρωση με τους πολίτες και για αυτό αρκείται σε μη δημοσιοποιημένες και κλειστές συναντήσεις;

Και δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτά. Η δημοτική αρχή του κ. Τσαπουρνιώτη συνεχίζει με μια αλαζονική και προκλητική συμπεριφορά αγνοώντας του πάντες, χωρίς κανένα ηθικό φραγμό να προσλαμβάνει, να κάνει προμήθειες και να αναθέτει έργα και υπηρεσίες επικαλούμενη την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται ο δήμος» με διαδικασίες οι οποίες μόνο την διαφάνεια δεν προάγουν, αφού όλα αναθέτονται με διαδικασίες διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσιοποίηση, δηλαδή σε οικονομικούς φορείς που επιλέγει ο ίδιος και οι πέριξ αυτού.

Ας μάθει ο κος Τσαπουρνιώτης γιατί μάλλον δεν το γνωρίζει πως ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό.

Στην Οικονομική Επιτροπή της 17ης Μαΐου 2022 ο κος Τσαπουρνιώτης ως πρόεδρος της επιτροπής έφερε μεταξύ των άλλων για ψήφιση και ανάθεση με το γνωστό σε αυτόν τρόπο σε κατ’ επιλογή δηλαδή αναδόχους έργα των οποίων αθροιστικά οι προϋπολογισμοί αγγίζουν τα 24 εκατομμύρια ευρώ (23.949.828,44 €). Σημειωτέον πως αυτές οι χρηματοδοτήσεις είναι επιπλέον αυτών που έχουν αναφερθεί παραπάνω. Για του λόγου το αληθές και προς άρση κάθε αμφιβολίας παραθέτω του αριθμούς διαδικτυακής ανάρτησης των αποφάσεων που μέχρι τώρα έχουν αναρτηθεί. (ΑΔΑ: ΩΔ0ΧΩΛ5-ΓΣΥ, 6ΜΤΗΩΛ5-ΘΘΘ, ΨΤ32ΩΛ5-5Θ9, 6914ΩΛ5-ΥΦ5, ΨΨ2ΜΩΛ5-ΖΜΩ).

Τα χρήματα που έχουν δοθεί στο δήμο για αποκαταστάσεις και έργα προστασίας είναι πρωτόγνωρα. Το θέμα όμως είναι πως διατέθηκαν και πώς διατίθενται όλα αυτά τα χρήματα; όταν μετά από μία ολιγόλεπτη βροχόπτωση ακόμα και ήπια δημιουργούνται πολλά προβλήματα τα οποία θα είχαν αποτραπεί αν οι μέχρι τώρα χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει ο δήμος είχαν αξιοποιηθεί για το σκοπό τον οποίον δόθηκαν δηλαδή την αποκατάσταση και την αντιπλημμυρική θωράκιση των επίμαχων περιοχών.

Δεν πιστεύουμε πως υπάρχει δημότης που να έχει αμφιβολία πως τα χρήματα είναι πολλά αλλά τα έργα ελάχιστα έως ανύπαρκτα. Δυστυχώς το μεγάλο μέρος των χρημάτων χάνεται στο δρόμο. Αναθέσεις σε ημέτερους και «συνεργάσιμους» με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εκπτώσεων, χωρίς μελέτες παρά με απλές τεχνικές περιγραφές, και όλα αυτά με την δικαιολογία του κατεπείγοντος.

Στα 2,5 μόλις χρόνια της θητείας του ο κος Τσαπουρνιώτης έχει αποσπάσει το χρυσό μετάλλιο των απ’ ευθείας αναθέσεων.

Ας μάθουν οι διοικούντες αν δεν το γνωρίζουν πως δεν υπάρχει μόνο αυτή η διαδικασία ανάθεσης. Μπορούν να εξασφαλίσουν και ταχύτητα και διαφάνεια. Να επικαλεστούν το επείγον και παράλληλα να κάνουν ανοικτές διαδικασίες, κάτι που δυστυχώς ούτε στις προθέσεις τους είναι ούτε και στις επιλογές τους. Γιατί άραγε;

Ως δημοτική παράταξη ξεκαθαρίζουμε για πολλοστή φορά πως είμαστε υπέρ των έργων, τα οποία σημειωτέον έπρεπε να είχαν γίνει όχι χθες αλλά προχθές. Δεν μπορούμε όμως σε καμία περίπτωση να συμφωνήσουμε με τις πρακτικές του κ. Τσαπουρνιώτη που έχουν να κάνουν με τις διαδικασίες ανάθεσης των έργων. Η διαχείριση του δημόσιου χρήματος επιβάλλεται να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάντα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και βέβαια αυτός που έχει την ευθύνη οφείλει να το διαχειρίζεται με απόλυτη διαφάνεια. Αρχή της παράταξης μας είναι οι ανοικτές διαδικασίες, γιατί αυτές και μόνο αυτές μπορούν να διασφαλίσουν την διαφάνεια αλλά και την εξοικονόμηση πόρων από τις προσφερόμενες εκπτώσεις οι οποίοι θα αξιοποιηθούν για την επιπλέον παραγωγή έργων απαραίτητων για τον τόπο.

Με αίσθημα ευθύνης καλώ κάθε δημότισσα και κάθε δημότη να ταχθεί απέναντι σε αυτές τις πρακτικές οι οποίες υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, δεν προάγουν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, δεν εξυπηρετούν τον τόπο και τους πολίτες αλλά υπηρετούν συμφέροντα «εκλεκτών φίλων».

Η καταστροφή του τόπου μας επιβάλει τη δημιουργία ενός μεγάλου, ισχυρού και ενιαίου μετώπου διεκδίκησης ώστε να απαιτήσουμε την άμεση στήριξη του πονεμένου λαού μας, να απαιτήσουμε όλα αυτά που αδίκως μας έχουν στερήσει τόσα χρόνια.

Είμαστε στην αρχή και ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος…





ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ




ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

«ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»

ΔΗΜΟΥ

ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.