Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Αναμνήσεις...."Γιάννης Φυστικάς" !


Γράφει ο Γιώργος  Λάμπρου

"ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΥΣΤΙΚΑΣ".Στην ιεραρχία των επαγγελματιών του δρόμου εξέχουσα θέση τα παλαιότερα χρόνια καταλάμβανε ο Φυστικάς.

Το επάγγελμα αυτό διέγραψε μακρά παρουσία στη σύγχρονη ιστορία και απασχόλησε αστυνομικές αρχές και λογοτέχνες όπως συνέβη και με τους λαχειοπώλες,τους πωλητές γιασεμιών,τους πλανόδιους με τους φωνογράφους και τόσους άλλους βιοπαλαιστές που πάσχιζαν να επιβιώσουν.Πουλούσαν φυστίκια αλλά και διασκέδαζαν τους θαμώνες των μαγαζιών, καφενείων,μπουζουξίδικων αλλά και τους απλούς περαστικούς και περιπατητές.

Απ'όλες τις κατηγορίες των πλανόδιων οι φυστικάδες όμως ήταν εκείνοι που είχαν την τιμή να εκπροσωπηθούν ακόμη και στο Λευκό οίκο των ΗΠΑ με τον πιο διάσημο φυστικά το "Νικόλα το Βασιλάκη" που πουλούσε εκεί τα φυστίκια του και κατά τον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο δώρησε όλες τις εισπράξεις του στον Ερυθρό Σταυρό για την φροντίδα των Ελλήνων τραυματιών.(Πέθανε το 1943 και ο πρόεδρος Φ.Ρούσβελτ έστειλε στην κηδεία του ένα μπουκέτο κόκκινα γαρύφαλλα). 

Κλασική και ρομαντική φιγούρα της παλιάς Σύρου ο περίφημος "Μπιτζίλας" ο φυστικάς όπως επίσης ο "Βαγγέλης" ο φυστικάς στο Κιάτο.

Βέβαια ο διάσημος "Ματσεντάλες" ο φυστικάς που αποτέλεσε πρόσωπο κατατεθέν της Φωκίωνος Νέγρη με το σλόγκαν "φυστίκι αράπικο και καρύδες Ινδιών" αλλά και τόσοι αλλοι.

Στη φωτογραφία ο "Γιάννης"ο φυστικάς(κατ'άλλους "Κώστας" τα πρώτα του χρόνια στον Πειραιά-Με πιθανό επίθετο Πασχαλίδης με καταγωγή από το Αλιβέρι πιθανόν...ίσως κάποιοι ξέρουν περισσότερα...) μια γραφική φιγούρα των παιδικών μας χρόνων στη διαδρομή Πήλι-Προκόπι-Μαντούδι και των γύρω χωριών που πουλούσε την πραμάτεια του με το σλόγκαν "ντριν κολοκύθα".

Αν δεν κάνω λάθος κάηκε όταν πήρε φωτιά το σπιτάκι -η καλύβα που έμενε στο Προκόπι. 

Τον θυμάμαι ανεβασμένο στην ταράτσα του κρεοπωλείου δίπλα στην πλατεία Μαντουδίου να πετάει σακούλες φυστίκια ανάμεσα στον κόσμο που χόρευε σε ένα γάμο-ενώ τον πλήρωνε ο γαμπρός- και μεις πιτσιρικάδες να βουτάμε να τα πιάσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.