Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Κήρινθος: Μια ιστορία ίντριγκας και πάθους.

.."πότε θα καταλάβουμε ότι όλα τα χωριά ενωμένα μπορούμε να πάμε μπροστά! Βάλτε τέλος στα εγωκεντρικά και τοπικιστικά σας συναισθήματα.
 Μόνο κακό μας κάνουν."
 
 
 
 
Μια ιστορία ίντριγκας και πάθους.
 Αναβρασμός επικρατεί στην Κήρινθο τις τελευταίες ημέρες!
 
Ας διηγηθούμε την ιστορία από την αρχή:
 
-Από το 2017 η Δανειστική μας Βιβλιοθήκη εκπέμπει SOS με κυριότερο λόγο αυτόν της απουσίας εθελοντών να την στηρίξουν. Ένα δύο άτομα την φορά (παρόλη την θέλησή τους) δυστυχώς ήταν αδύνατον να πλαισιώσουν ολοκληρωμένα την συγκεκριμένη δραστηριότητα. 
 
-Το τελευταίο χρόνο η Βιβλιοθήκη ανάρτησε περισσότερες ακόμη ανακοινώσεις (ψηφιακά και σε εκτύπωση) κάνοντας ακόμα πιο σαφές το πρόβλημα: ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ.
 
-Τον Αύγουστο αναρτήθηκε νέα ανακοίνωση που καλούσε τους κατοίκους της Κηρίνθου σε διάλογο με θέμα την διάσωση της βιβλιοθήκης. Δεν εμφανίστηκε κανείς.
 
-Τον Οκτώβριο βγήκε νέα ανακοίνωση που γνωστοποιούσε το οριστικό κλείσιμο της Βιβλιοθήκης την 31η Οκτωβρίου 2023. Καμία απόκριση, κανένα σχόλιο από τον οποιοδήποτε κάτοικο της Κηρίνθου.
Κάθε νοήμων άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι οι κάτοικοι της Κηρίνθου αδιαφορούν για την Βιβλιοθήκη (κανένα πρόβλημα με αυτό εννοείται).
 
Η κατάσταση της Βιβλιοθήκης ήταν (και είναι) δύσκολη, από την αδιαφορία έχει σχεδόν καταλήξει μια αποθήκη με βιβλία και η κατάσταση δεν μας επιτρέπει άλλους συναισθηματισμούς. Αποφασίσαμε ότι η συλλογή των βιβλίων έπρεπε να χαριστεί αφενός για να σωθεί από την σκόνη και την αχρηστία και αφετέρου για να αξιοποιηθεί από άλλους ανθρώπους.
Αρχικά χαρίσαμε όλα τα παιδικά βιβλία στο Δημοτικό Σχολείο Κηρίνθου.
 
Έπειτα προσεγγίσαμε (σχεδόν παρακαλέσαμε) τον Χορευτικό Πολιτιστικό Σύλλογό Μαντουδίου Μάκιστο ο οποίος μετά από συζήτηση ΔΕΧΤΗΚΕ με χαρά την συλλογή μας με τα βιβλία ενηλίκων, ενώ άρχισε τις διαδικασίες αγοράς και κατασκευής εξοπλισμού της νέας του βιβλιοθήκης.
 Όλα καλά μέχρι εδώ.
Λίγες μέρες μετά, μια ανακοίνωση του Μάκιστου στην οποία ανακοίνωνε την δημιουργία βιβλιοθήκης και ευχαριστούσε την Κήρινθο για την δωρεά της, πυροδότησε μια σειρά από αντιδράσεις από μεμονωμένους κατοίκους της Κηρίνθου (οι οποίοι/οποίες ουδέποτε είχαν ασχοληθεί με την Βιβλιοθήκη στο παρελθόν) που εξέφραζαν την «αγανάκτησή» τους που η βιβλιοθήκη φεύγει από την Κήρινθο.
 Έγιναν κάποιες σχετικές συζητήσεις μαζί τους, γνωστοποιώντας τους τα δεδομένα (τα βιβλία κινδυνεύουν να αχρηστευτούν, έχουμε δώσει τον λόγο μας στον Μάκιστο, ΠΟΥ ΗΣΑΣΤΑΝ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ) όμως οι άνθρωποι αυτοί επέμεναν στην αρχική θέση τους να μην δωριστεί η βιβλιοθήκη στο Μαντούδι.
 Γιατί δυστυχώς αυτό είναι το θέμα, να μην την πάρουν άλλοι. 
Αν τα 3800 βιβλία έμπαιναν σε κούτες (?????) και σάπιζαν σε κάποια αποθήκη κανείς δεν θα είχε μάλλον ασχοληθεί.
Δυστυχώς οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν με διάφορα ντροπιαστικά μέσα, όπως παραπληροφόρηση, κουτσομπολιό, συκοφαντία αλλά και ένα έγγραφο με υπογραφές κατοίκων της κοινότητας οι οποίοι ζητούσαν στο να μείνει η βιβλιοθήκη στην θέση της.
 
Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα (σχεδόν ένα μήνα μετά) με τα βιβλία να δεσμεύονται στην Κήρινθο με ευθύνη του προέδρου και του τοπικού συμβουλίου, στους οποίους και δοθήκαν τα κλειδιά της αίθουσας της βιβλιοθήκης μετά της παραίτησης του τελευταίου υπευθύνου της.
 
Ο Μάκιστος από την πλευρά του μας πληροφορεί ότι δεν δέχεται πλέον την δωρεά μας εφόσον ο αρχικός στόχος ήταν να αναλάβει τα βιβλία στην περίπτωση που η Κήρινθος δεν μπορούσε να τα στηρίξει. 
 
Παρόλαυτά θα προχωρήσει σε δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης ούτως ή άλλως.
 
Αφήνοντάς τα όλα αυτά στο σήμερα και περνώντας στο αύριο ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΡΓΑ, να πειστούμε ότι τουλάχιστον τα βιβλία θα σωθούν:
 
1) Να οριστεί ομάδα η οποία και θα διαχειριστεί σωστά την Βιβλιοθήκη με γνώμονα το συμφέρον του θεσμού, των χρηστών αλλά και των βιβλίων.
 
2) Να γίνει εξεύρεση μόνιμης στέγης, οικονομικών πόρων, εθελοντών και σύσταση καταστατικού.
 
3) Να δημοσιευθούν τα ονόματα της ομάδας και οι ευθύνες του καθενός.
 
4) Και σε περίπτωση που όλα τα παραπάνω είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθούν σε βάθος χρόνου, ευχόμαστε οι υπεύθυνοι να έχουν την αυτογνωσία, την ευελιξία και το σθένος να αποχωριστούν την Βιβλιοθήκη δωρίζοντας την με στόχο να την σώσουν, απαλλαγμένοι από φαιδρά τοπικιστικά συναισθήματα.
 
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τόση σπατάλη ενέργειας τόσο πάθος να μην δωριστεί η Βιβλιοθήκη δεν είναι απλά ένα πυροτέχνημα, ένα καπρίτσιο από αυτά που κάνουν τα παιδιά όταν τους πάρουν το παιχνίδι με το οποίο δεν ασχολήθηκαν ποτέ.
 Ευχόμαστε στους νέους διαχειριστές/διαχειρίστριες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
 
Ζητάμε από τον Μάκιστο μία μεγάλη συγνώμη για την αναστάτωση που τους προκαλέσαμε και τους ευχόμαστε καλή δύναμη στο νέο τους ξεκίνημα.
 
Τέλος ενημερώνουμε ότι η παρούσα σελίδα θα παραμείνει σε αδράνεια για λίγο καιρό και μετά θα κλείσει.
 
Με εκτίμηση, δύο από τους πρώην εθελοντές/υπευθύνους της Βιβλιοθήκης,
Μουργιά Ευθυμία και Αντώνης Πανταζόπουλος
 
Υ.Γ. Και επιτέλους ρε παιδιά πότε θα καταλάβουμε ότι όλα τα χωριά ενωμένα μπορούμε να πάμε μπροστά! Βάλτε τέλος στα εγωκεντρικά και τοπικιστικά σας συναισθήματα. Μόνο κακό μας κάνουν.

 

5 σχόλια:

  1. Αντώνη και Ευθυμία συγχαρητήρια !!!!! Τα λέτε όλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάζεψαν υπογραφές αυτοί που δεν ασχολούνται ποτέ με δράσεις εθελοντισμού . Διαίρει και βασίλευε ,σε ένα χωριό που η κάθε παρέα φτιάχνει και ένα σύλλογο για τη πάρτη τους!!!
    Αντώνη μπράβο για την υπομονή σου!!!!!!
    Ε.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μυσιρίδου Άννα09 Δεκεμβρίου, 2023 11:36

    Αντώνη κι Ευθυμία συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας! Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ευχαριστήσω δημόσια για την προσφορά της παιδικής συλλογής της Δανειστικής Βιβλιοθήκης Κηρίνθου στο Δημοτικό Σχολείο. Ελπίζω να υπαρξει καλή κατάληξη και για τα υπόλοιπα βιβλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΜΕ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΟΎΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΠΆΝΤΑ. .. ΛΙΓΟ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΔΕ ΒΛΑΠΤΕΙ !
    ΖΗΤΗΣΤΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΜΙΑ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΛΙΓΟ ΠΕΤΣΑ ΠΑΝΩ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΠΕΙΔΗ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ" ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΑΚΙΣΤΟ,ΠΟΥ ΤΑ ΗΘΕΛΕ ΕΞ'ΑΡΧΗΣ!!
    ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΡΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΗΡΙΝΘΟ!
    ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΔΙΠΛΑ,ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ,ΘΑ ΠΑΝΕ,ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ!
    ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΞΕΦΤΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ!
    ΚΑΤΑΡΑΧΙΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.