Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Νέλλη Ψαρρού: Η Δημοτική Αρχή ψηφίζει για τη δημιουργία παραθεριστικού οικισμού 1200 ατόμων στις Ροβιές

 

Στην φωτογραφία βλέπουμε άρθρο του 2022, που αναφέρεται στο έργο (με φωτογραφία άλλου σημείου) σαν να πρόκειται για ήδη δρομολογημένο, προς δημιουργία εντυπώσεων.


Το αναπτυξιακό όραμα
της κάλυψης της υπαίθρου με μπετόν και εργολαβίες επικύρωσε για άλλη μια φορά η Δημοτική Αρχή Τσαπουρνιώτη, με τη σύμφωνη γνώμη της παράταξης του κ. Κατσιαμάκα.


“Όχι μόνο μία μονάδα, 21 να γίνουν, μακάρι!”, είπε ο Δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης
και ζήτησε την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης δημιουργίας παραθεριστικού οικισμού έκτασης 275 στρεμμάτων στη θέση Κονταράδες-Πευκιάς-Κάτω Πευκιάς στις Ροβιές. 

Να σημειωθεί πως η Πολεοδομική Μελέτη ουδέποτε δόθηκε στους Δημοτικούς Συμβούλους, σύμφωνα με την πάγια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και μήνες να μην περιλαμβάνονται τα σχετικά δικαιολογητικά στις προσκλήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, παρόλο που κλήθηκαν να αποφανθούν σχετικά με αυτήν. Την έλλειψη των δικαιολογητικών από τον φάκελο επισήμανε και ο Νίκος Γεραλής, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζητώντας την αναβολή της απόφασης.


Τι προβλέπει η Πολεοδομική Μελέτη

Στην έκταση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που βρίσκεται ανάμεσα στο Παλιοχώρι και στα Δαμιά, σχεδιάζεται η κατασκευή αυτοτελών οικοπέδων κατοικίας μέσου εμβαδού 457 τμ. με θέα στον Ευβοϊκό (με δικό τους κήπο πλάτους 4-5 μέτρων), η δημιουργία χώρων αναψυχής, πλατείας, εκκλησίας, αθλητικών εγκαταστάσεων (όπως γήπεδα τένις, μπάσκετ και πισίνες), πολιτιστικών εγκαταστάσεων, καθώς και “εμπορικών καταστημάτων για τις καθημερινές ανάγκες του οικισμού”. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία βιολογικού καθαρισμού, υποσταθμού της ΔΕΗ και τριών υδατοδεξαμενών για την ύδρευση του οικισμού. Επιπλέον αυτών, προβλέπονται 30 ακόμη τουριστικές κλίνες.

Από την εμπειρία άλλων παρόμοιων οικισμών, η δημιουργία αυτόνομων πολυτελών κατοικιών κατά κανόνα στοχεύει στην πώλησή τους στην κτηματαγορά. Η πρακτική αυτή της αγοράς δημιουργεί μεγάλους αυτόνομους οικισμούς έξω από τους υπάρχοντες, οικισμούς οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως εξοχική και τουριστική κατοικία, αλλάζοντας τη φυσιογνωμία της περιοχής. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια περιοχή που ήδη έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα μετά τις πυρκαγιές και χρήζει φροντίδας για την αποκατάστασή της - φροντίδα η οποία είναι εμφανές σε όλους τους κάτοικους της Β.Εύβοιας πως δεν έχει παρασχεθεί.


Ας μην ξεχνάμε πως, η πυρκαγιά ακόμη έκαιγε τον Αύγουστο του 2021, και ο Πρωθυπουργός μιλούσε για την “μεγάλη ευκαιρία” για την περιοχή. Πολύ σύντομα καταλάβαμε για ποιους προοριζόταν αυτή η ευκαιρία, με την παρουσία του Σταύρου Μπένου και τα έτοιμα από την επομένη της πυρκαγιάς σχέδια πολεοδόμησης όλου του Δήμου – σχέδια που επίσης έφερε προς έγκριση η Δημοτική Αρχή σε πρόσφατη Δημοτική Επιτροπή χωρίς και πάλι να τα παρουσιάσει στους Δημοτικούς Συμβούλους.

Να αναφερθεί πως ο εν λόγω οικισμός είναι μόνο ένας από τους πολλούς προτεινόμενους στην περιοχή των Ροβιών. Υπάρχουν άλλοι, εγκεκριμένοι ήδη οικισμοί, όπως στη θέση Θραψερή και στη θέση Καλάρι. Υπάρχει βέβαια και ο μη εγκεκριμένος οικισμός “Γαλάζια Ακτή”, των Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας, και ο ήδη απορριφθέν οικισμός 106 τμ, και πάλι της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που γειτνιάζει με την έκταση των 274 στρεμμάτων στη θέση Κονταράδες. Αξίζει μια πιο λεπτομερής αναφορά στον τελευταίον, μιας και αφορά την ίδια έκταση και τους ίδιους ιδιοκτήτες.


Η Απόρριψη του ΣτΕ

Από έρευνα που έκανε η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νέλλη Ψαρρού, διαπιστώθηκε ότι έχει προταθεί ξανά στην ίδια θεση (Κονταράδες-Πευκιάς-Κάτω Πευκιάς των Ροβιών) η έγκριση Προεδρικού Διατάγματος που να επιτρέπει την πολεοδόμηση οικισμού σε έκταση (50+56) 106 στρεμμάτων της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Πρόκειται για εκτάσεις στην ίδια θέση, που γειτνιάζουν με αυτή των 274 στρεμμάτων που ήρθαν για έγκριση Πολεοδομικού Σχεδίου στο Δημοτικό Συμβούλιο προχτές. Γι αυτά τα 106 στρμ έχει κατατεθεί αίτηση για δημιουργία πανομοιότυπου έργου, αλλά η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος έχει απορριφθεί από το ΣτΕ 3 φορές (τα έτη 2012, 2020 και 2021): η πρώτη για τυπικούς λόγους, η δεύτερη και η τρίτη για ουσιαστικούς (ζητήθηκαν πρόσθετα στοιχεία που έλειπαν, και η αρχική έγκριση του 2001 κρίθηκε άκυρη). Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει από τον Αύγουστο του 2023 υποβάλει εκ νέου αίτηση γι αυτά τα 106 στρέμματα. Και πλέον, έχει υποβάλλει την αίτηση που συζητάμε τώρα, για τα υπόλοιπα 274 στρ., ως ξέχωρο και διαφορετικό έργο.

Εκτός από τα παραπάνω, η Νέλλη Ψαρρού, αφού ζήτησε και έλαβε έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος του Φεβρουαρίου 2024, που αναφερόταν στην εισήγηση αλλά έλειπε από τον φάκελο, διαπίστωσε τα εξής: το έγγραφο αυτό αναφερόταν σε θεσμοθέτηση του εν λόγω οικισμού τόσο στην αρχική έγκριση του 2001, όσο και στο εγκεκριμένο ΓΠΣ Ελυμνίων (2020),  και παρακαλούσε το Δημοτικό Συμβούλιο “για τις δικές σας ενέργειες και την τήρηση της νόμιμης
διαδικασίας δημοσιοποίησης της πολεοδομικής μελέτης, προκειμένου στη συνέχεια να είναι
εφικτή η προώθηση του θέματος στο ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.”. Με απλά λόγια, η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί ένα από τα βήματα εγκρίσεων, πριν κατατεθεί για τελική έγκριση στο ΣτΕ. Εντούτοις, οι δύο αυτές θεσμοθετήσεις που επικαλείται το ΥΠΕΝ δεν ισχύουν. Η μεν πρώτη (έγκριση του 2001) έχει κηρυχθεί άκυρη από το ΣτΕ ήδη για την υπόθεση των 106 στρεμμάτων, καθώς πρόκειται για την ίδια διοικητική πράξη (αριθ.26643/4170/12.11.2001). Η ακυρότητα αφορά την “υπερβαίνουσα κατά το νόμο προθεσμία”, και άρα ισχύει και για τις δύο προτεινόμενες πολεοδομήσεις. Η δε δεύτερη, που αφορά το ΓΠΣ επίσης δεν ισχύει, διότι, αν διαβάσει κανείς το ΓΠΣ Ελυμνίων (ΦΕΚ 524, 3-9-2020) θα διαπιστώσει ότι η έκταση των 274 στρεμμάτων της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων δεν περιλαμβάνεται στις θεσμοθετημένες περιοχές, αλλά σε μια συνοπτική περιγραφή εντοπισμένων περιοχών προς ένταξη (δηλαδή περιοχές όχι ενταγμένες αλλά εν αναμονή των σχετικών κατά το νόμο εγκρίσεων).


Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης και η απάντηση του Δημάρχου

“Εν όψει των ανωτέρω, και επειδή ως δημοτικοί σύμβουλοι ελεγχόμαστε για την γνώμη και την ψήφο μας..., και ειδικά ελεγχόμαστε αν η ψήφος μας είναι σύννομη, διότι, ίσως να είναι πειθαρχικό παράπτωμα να εκδίδουμε αποφάσεις ενάντια στον νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις... Έτσι, εφόσον γνωρίζουμε τώρα αυτά τα στοιχεία, προτείνω αγαπητοί συνάδελφοι να μην εγκρίνουμε την Πολεοδόμηση αυτή. Ας μην την απορρίψουμε, αλλά ας αναβάλουμε την απόφασή μας ζητώντας στο μεταξύ να λάβουμε γνώση όλων των δεδομένων που λείπουν”.

Απέναντι στην παραπάνω μετριοπαθή πρόταση προς περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, που κατέθεσε για την ΛαΣυ η Νέλλη Ψαρρού, η απάντηση ήταν η εξής:

κ. Τσαπουρνιώτης: Δεν έχει καμία σχέση με την τωρινή έκταση η απόρριψη που έχει παρθεί. Εμείς εισηγούμαστε και το ΣτΕ θα αποφασίσει. Εμείς θέλουμε να γίνει η πολεοδόμηση, όχι μόνο μία, 21 να γίνουν! Δηλαδή τι, να είναι το ΔΣ αρνητικό σε έναν οικισμό που θα κάνουν Δημοσιογράφοι, Εισαγγελείς... Εμείς θέλουμε να έρθει κόσμος στην περιοχή.

κ.Κατσιαμάκας: Συμμερίζομαι τους προβληματισμούς της κας Ψαρρού, αλλά όπως είπε και ο Δήμαρχος, εδώ δεν έχουμε μια απόφαση που μας δεσμεύει να προχωρήσουμε σε αυτή τη εισήγηση. Εμείς ψηφίζουμε ναι.

Φυσικά, η ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν σημαίνει και έγκριση του έργου, απλώς θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα ότι “η τοπική κοινωνία το θέλει”. Μια τέτοια συζήτηση όμως με την τοπική κοινωνία δεν έχει γίνει ποτέ. Και το κατά πόσον ωφελεί την περιοχή μας να ερημώνεται από τους ανθρώπους της, που φεύγουν από τα χωριά, ενώ θα οικοδομείται ανεξέλεγκτα για να έρχονται κάποιοι παραθεριστές λίγες βδομάδες το χρόνο, παραμένει ένα ερώτημα.
Η Δημοτική Αρχή, πάντως, συνεχίζει να λειτουργεί ως απλός “διευκολυντής”, χωρίς καμία διάθεση διαλόγου με την κοινωνία, και χωρίς καν τη διάθεση να κάνει τον στοιχειώδη έλεγχο του τι ψηφίζει. Εν τέλει, όπως ειπώθηκε εκτός συνεδρίασης, “αφού ήρθε το έγγραφο του Υπουργείου, εμείς θα ελέγξουμε το Υπουργείο; Εμείς θα πούμε ναι!”.

Νέλλη Ψαρρού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.