Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Αναμένοντας τον αλωνισμό στο σκληρό, οι παραγωγοί περιμένουν τα 40 λεπτά

 


Ο αλωνισμός στο σκληρό σιτάρι στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Αννας
δεν έχει ξεκινήσει ακόμα..

Στην υπόλοιπη χώρα ο αλωνισμός στο σκληρό σιτάρι προχωρά ,με τις αποδόσεις να είναι διαφορετικές ανάλογα την κάθε περιοχή.

Στις περιοχές που είχαμε βροχοπτώσεις έχουμε μια καλή εικόνα, ενώ σε περιοχές που επλήγησαν από ξηρασία η παραγωγή είναι μειωμένη και με προβλήματα ποιότητας.

Ο Νίκος Τούτουζας, παραγωγός από την Θήβα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η ποιότητα είναι μέτρια με πρωτεΐνη από 9,5 έως 12%. Τα ξηρικά έχουν αποδόσεις από 150 έως 350 κιλά το στρέμμα. Ποτιστικά χωράφια ξεκινούν από 500 και φτάνουν τα 600 κιλά.

Αυτή την εποχή μιλάμε με ανοικτές τιμές, ενώ η αγορά δίνει τιμές από 27 και όροφή στα 30 λεπτά. Φέτος στα συμβόλαια η μεταποίηση έδωσε ανοικτή τιμή συν 2 λεπτά πάνω από την τιμή της αγοράς. Πέρσι η τιμή στα συμβόλαια ήταν αυξημένη σε σχέση με αυτήν της αγοράς και για αυτό φέτος ακολουθούν διαφορετική πολιτική».

Στην Θεσσαλία στα χωράφια που έπαθαν ζημιές από την θεομηνία υπάρχουν χαμηλές αποδόσεις και προβλήματα ποιότητας και για αυτό οι παραγωγοί ελπίζουν σε μια καλή τιμή για να έχουν κάποιο εισόδημα να ζήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές όσα χωράφια σπάρθηκαν νωρίς και έκαναν καλό ριζικό σύστημα άντεξαν στην ξηρασία του Απριλίου αλλά όσα σπάρθηκαν αργά έχουν μειωμένες αποδόσεις.

Ο Σιδερόπουλος Χρήστος, παραγωγός σιτηρών από την Λάρισα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν χωράφια αρδευόμενα που έφτασαν 580 έως 600 κιλά αποδόσεις. Ο μέσο όρος κυμαίνεται από 300 έως 350 κιλά. Αυτή την εποχή κανένας δεν βιάζεται να πουλήσει και να κλείσει τιμή. Όσοι έχουν δυνατότητα θα κάνουν αποθήκευση. Πολλοί επίσης θα παραδίνουν ανοικτά περιμένοντας μια αύξηση της τιμής. Έχουν υπογραφεί κάποια συμβόλαια με κατώτερη τιμή στα 30 λεπτά το κιλό. Οι παραγωγοί περιμένουν φέτος τιμές από 38 έως 40 λεπτά το κιλό».

Στο σιτοβολώνα του Κιλκίς, όπου τα αλώνια στα σκληρά αναµένεται να ξεκινήσουν µετά τα μέσα Ιουνίου, η εικόνα είναι πολύ ενθαρρυντική.

Αντίθετη εικόνα έχει η Χαλκιδική. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Φιλοκλής Γκοτζιάς, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε πρόβλημα από τις πολύ υψηλές θερµοκρασίες του Απριλίου. Ο αλωνισμός ξεκίνησε εδώ και μια εβδομάδα αλλά μέχρι την Κυριακή θα έχει ολοκληρωθεί επειδή οι αποδόσεις είναι πολύ μειωμένες».

Εξαιρετική εικόνα παρουσιάζουν τα σιτηρά στην επαρχία Ορεστιάδας και ∆ιδυµοτείχου, στο βόρειο Έβρο, όπου το σκληρό καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του κάμπου και φέτος µάλιστα αύξησε τις εκτάσεις του. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «εδώ και δύο ημέρες έχουν ξεκινήσει τα αλώνια για τα πρώιμα σκληρά. Η εικόνα φαίνεται καλή όσον αφορά την ποιότητα και τις αποδόσεις. Αν συνεχίσουν αυτές οι αποδόσεις εκτιμώ ότι ο συνεταιρισμός αναμένεται να συγκεντρώσει φέτος περίπου 30.000 τόνους σκληρό. Ο συνεταιρισμός πουλά πάντα το σιτάρι σε δημοπρασίες. Αυτή την εποχή πάντως το σκληρό έχει μια τιμή στην αγορά που κυμαίνεται 28 έως 30 λεπτά».

Παϊσιάδης Σταύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.