Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Για το παν-Ευβοϊκό Δίκτυο των Δήμων (Αποτροπής Εγκατάστασης νέων Ανεμογεννητριών.)


Νέλλη Ψαρρού

Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει στο Κτήριο Μελά στις 6:30μμ, θα συζητηθεί εκτάκτως η επιστολή του Δημάρχου Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργου Ψαθά, την οποία έλαβε ο Δήμος μας (όπως και όλοι οι Δήμοι της Εύβοιας και της Σκύρου) προσφάτως για τη δημιουργία Δικτύου Αποτροπής Εγκατάστασης νέων Ανεμογεννητριών.
 
Όσοι δημότες θέλουν να στηρίξουν αυτό το αίτημα, είναι  σημαντικό να παραβρεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα κληθεί και ο Δήμος μας να λάβει απόφαση αν συμφωνεί να συμμετάσχει στο παν-Ευβοϊκό αυτό Δίκτυο των Δήμων.

Αναλυτικά η επιστολή του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΡΦΥΩΝ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ  – ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ (ΑΣΠΗΕ)

 
 Αγαπητέ κ. Δήμαρχε και μέλη του Δ. Σ.
Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υφίστανται ακόμη εγκαταστημένες Α/Γ στα όρια του Δήμου. Η Νότια Εύβοια δεν αντιστάθηκε επαρκώς με αποτέλεσμα να αποτελεί κατεστραμένο τόπο χωρίς επιστροφή και αντιπαράδειγμα ανάπτυξης για όλο τον κόσμο. Η Β. Εύβοια κατακάηκε από την μεγαπυρκαγιά του 2021. Κατά συνέπεια η Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων έχει αυτή την στιγμή την μεγάλη ευθύνη για την προστασία της Φυσικής και της Πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Να συμβάλλει τα μέγιστα στην διάσωση των τελευταίων  υγιών οικοσυστημάτων στο νησί (μοναδικό ελατόδασος,υπεραιωνόβια δένδρα,  σπάνια είδη της χλωρίδας και της πανίδας, ελεύθερα νερά, ρεματιές, περιοχές  άνευ δρόμων, αναβαθμίδες που αποτελούν προαιώνια μέθοδο συγκράτησης του εδάφους και γεωργικής παραγωγής, μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.α.).  Αν σύσσωμο το Δ. Σ. του Δήμου πρωτοστατήσει στον δίκαιο αγώνα της υπεράσπισης της περιοχής θα παίξει καθοριστιστικό ρόλο στην σωτηρία του τόπου και μάλιστα θα αποτελέσει μπροστάρη και παράδειγμα για άλλους δήμους  στον νομό μας. Η στιγμή είναι κρίσιμη και καθορισστική, διότι είμαστε στο διαταύτα.
Υπάρχει το έργο ΑΣΠΗΕ της Motoroil και της πορτογαλικής εταιρείας EDPR. Για το οποίο κατεπείγει να γίνουν αμεσότατα δράσεις υπεράσπισης, όπως π.χ. έλεγχος των ιδιοκτησιών, επαγρύπνηση της τεχνικής υπηρεσίας στη φάση κατασκευής, ώστε να εντοπίζονται πιθανές παρανομίες και να καταγγέλονται, άμεσες παραστάσεις στους χώρους εγκατάστασης με σύσσωμους τον Δήμο, τους κοινοτάρχες, τους κατοίκους και πολίτες άλλων περιοχών για την υπεράσπιση του τόπου. Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση. Επίσης να εξαντληθούν όσες πολιτικές πιέσεις είναι δυνατόν να ασκηθούν.
Όσον αφορά στο έργο ΑΣΠΗΕ των εταιρειών ΤΕΡΝΑ και Ευβοϊκός Άνεμος στις περιοχές Τσαγκαράκι, Ψηλός Βράχος, Ταναϊδα, Πυξαριάς, Γερακοβούνι κλπ (11 Αιολικοί Σταθμοί, 98 Α/Γ) και το οποίο βρίσκεται σε Δημόσια Διαβούλευση, το Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων για την Προστασία της Ευβοϊκής Γης προτείνει τις εξής δράσεις:
Άμεσα συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής από Πανεπιστήμια και άλλους επιστημονικούς χώρους για την καταγραφή της πανίδας και ειδικά της ορνιθοπανίδας,  της χλωρίδας, των οικοτόπων, των οικοσυστημάτων, των προστατευόμενων περιοχών κλπ.
Συγκρότηση ισχυρής νομικής ομάδας για την σύνταξη όσο το δυνατόν καλύτερης τεκμηρίωσης των παραλείψεων και των λαθών της ΜΠΕ, μέσα από συγκεκριμένο έντυπο Δ11. Εννοείται με την υποστήριξη της επιστημονικής επιτροπής.
Άσκηση πολιτικών πιέσεων σε κάθε κατεύθυνση. Συγκρότηση διαπαραταξιακής ομάδας. Είναι κρίσιμη εποχή και καιρός για ομοψυχία σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα. Άμεση σύγκλιση συλλόγων και φορεών της περιοχής και του νομού (πολιτιστικών-περιβαλλοντικών συλλόγων, συνεταιρισμών, επαγγελματικών ενώσεων που θίγονται κλπ).
Συγκρότηση ομάδας υπαλλήλων του Δήμου με σκοπό την συνεχή ενημέρωση, επεξεργασία και διάχυση πληροφοριών προς τους πολίτες για θέματα που αφορούν καταστροφές από τους αιολικούς σταθμούς, άλλες ΑΠΕ ή ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή.
Η ιστοσελίδα του Δήμου να ενημερώνεται διαρκώς για τα τρέχοντα θέματα και ειδικά για τη Δημόσια Διαβούλευση ενάντια στην ΜΠΕ του συγκεκριμένου έργου. Είναι ανάγκη να υπάχουν χιλιάδες συμμετοχές στη Δημόσια Διαβούλευση επί της ΜΠΕ του έργου ως μέσο πίεσης, παρόλο που συμμετοχές σε προηγούμενες Δημόσιες Διαβουλεύσεις έχουν αγνοηθεί.
Συνεχείς εκδηλώσεις ενημέρωσης των κατοίκων στα χωριά και πόρτα- πόρτα, με κύρια έμφαση στην προετοιμασία και ετοιμότητα για άμεσες δράσεις ( συμμετοχή στην δημόσια διαβούλευση, κινητοποιήσεις κτλ.).
Διοργάνωση μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας σε κεντρικό σημείο στα Ψαχνά, για την ενημέρωση των πολιτών, Συλλόγων, επαγγελματιών.  
Διοργάνωση σύντομης πεζοπορικής διαδρομής διαμαρτυρίας από σημείο προσβάσιμο για τους συμμετέχοντες, π.χ. Άγιος Ιερεμίας.
Δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού για την προβολή της ομορφιάς του τοπίου της περιοχής, την ανάδειξη πολιτιστικών στοιχείων κλπ. Θα πρέπει να φανεί τι κινδυνεύει να χαθεί ανεπιστρεπτί. 


 Με εκτίμηση 


Δίκτυο Συλλόγων, Φορέων για την Προστασία της Ευβοικής Γης


Σύλλογος ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ- siderritis2019@gmail.com


Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ελυμνίων ΜΑΚΙΣΤΟΣ


Φωνή του Δάσους, περιβαλλοντική ΑΜΚΕ


Πολιτιστικός Μορφωτικός Περιββαλοντικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Ταξιαρχών Κύμης


Ενεργοί Πολίτες Κηρίνθου


Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δρομέων Ευβοίας 


Ομάδα πρωτοβουλίας για το Τσιμενταδικο και τον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας


Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλιβερίου
Πολιτιστικός σύλλογος ΣΕΤΑΣ,  “ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ”


Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ)
Manikia Project



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.