Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για τις ΑΠΕ στο Μαντούδι Εύβοιας




 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για τις ΑΠΕ στο Μαντούδι της Εύβοιας, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την διαβούλευση που έχει ξεκινήσει από τα τέλη Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 28 Οκτωβρίου για το σχέδιο εγκατάστασης 98 ανεμογεννητριών σε δημόσιες εκτάσεις σε Ταναΐδα-Πυξαριά, των εταιρειών ΤΕΡΝΑ και Ευβοϊκός Άνεμος - ανεμογεννήτριες που θα φτάνουν σε ύψος πυλώνα τα 145 μέτρα και διάμετρο φτερωτής τα 115 – τη στιγμή που οι ήδη εγκατεστημένες στην νότια Εύβοια φτάνουν τα 80 μέτρα.

 Στην εκδήλωση μίλησαν οι: Μαρία Καραμανώφ, πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ., η Σοφία Παυλάκη, δικηγόρος, μέλος επιστημονικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, και ο Άκης Παπασαράντης, μέλος της Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων. Η προγραμματισμένη ομιλία της Βάννας Σφακιανάκη αναβλήθηκε λόγω οικογενειακού κωλύματος.

Το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου της Βόρειας Εύβοιας, και ειδικά του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας
, ήταν παραπάνω από φανερό, παρόλο που ο κύριος όγκος του έργου αφορά τον γειτονικό Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων. Άλλωστε, το νησί της Εύβοιας είναι ενιαίο, και αυτό εκφράστηκε με κάθε τρόπο από τους παρευρισκόμενους. 

Την εκδήλωση κάλεσαν 21 σύλλογοι και συνεταιρισμοί από όλον τον Δήμο, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας. Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή, καθώς πλέον των 150 ατόμων παρακολούθησαν ανελλιπώς. Αν και η εκδήλωση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα ενόψει της διαβούλευσης, οι ερωτήσεις και τοποθετήσεις των δημοτών έδειχναν μία θέση: “δεν θέλουμε άλλες ανεμογεννήτριες στο νησί μας”.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και η ανταπόκριση των θεσμικών φορέων. Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, κ.κ. Τσαπουρνιώτης, Κατσιαμάκας και Γεραλής, ο αντιδήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, κ. Ματράκας, ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδος, κ. Κούκουζας, η περιφερειακή σύμβουλος κα Αλίκη Λιάσκα, και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερέτριας, κα. Κυριακοπούλου.

 Όλοι τους διακήρυξαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Εύβοια έχει εκπληρώσει με το παραπάνω τις όποιες “υποχρεώσεις” της, καθώς έχει ήδη μετατραπεί όλο το νότιο τμήμα του νησιού σε μια απέραντη βιομηχανική ζώνη ανεμογεννητριών, και διαβεβαίωσαν τους παριστάμενους πως θα είναι ενεργητικά παρόντες σε κάθε ενέργεια αποτροπής νέας εγκατάστασης. 

Αλλά και ο Δασάρχης Λίμνης, κ Σπύρος Ζίγκηρης, ενημέρωσε με γραπτό του μήνυμα πως έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά για το εν λόγω έργο.
Πάντως, πέραν των πολιτικών και διοικητικών δεσμεύσεων, οι κάτοικοι δήλωσαν πως θα είναι “Εκεί” και δεν θα αφήσουν καμία ανεμογεννήτρια να περάσει στην περιοχή τους.

Συγκινητικό μήνυμα συμπαράστασης
έστειλε και ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος, δηλώνοντας πως “Σας εύχομαι καλή επιτυχία και μακάρι να εισακουσθεί αρμοδίως η φωνή αγωνίας του Ευβοϊκού Λαού,για την προστασία του νησιού μας ... Σε ένα πρώην καταπράσινο νησί, που τώρα είναι κρανίου τόπος, αρμόζει μια άλλη μεταχείριση και τύχη”. 


Χαιρετισμό στην εκδήλωση έστειλαν και οι κ.κ. Συμεών Κεδίκογλου, βουλευτής Ευβοίας του Σύριζα, Βασίλης Λύκος, Λουκάς Αποστολίδης και Δημήτρης Κατσούλης, περιφερειακοί σύμβουλοι,  όπως επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Σκύρου Γιώργος Κούκης και η Επιτροπή Αγώνα Σκύρου, το Δίκτυο για την Προστασία της Ευβοϊκής Γης και πλήθος άλλων συλλογικοτήτων από όλη την Ελλάδα.

Η εκδήλωση θα αναρτηθεί προσεχώς ολόκληρη
, και θα δημοσιευτούν και περιλήψεις των πολύ σημαντικών εισηγήσεων.
Οι διοργανωτές προσκαλούμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση μέσα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος εδώ:
https://eprm.ypen.gr/src/App/w1/1962

 

 

Ο Δήμαρχος επεσήμανε οτι η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Γεροβουνό (Ιερό Βουνό ) Μαντουδίου δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχ.Κηρίνθου  δεν έχει ακυρωθεί αλλά έχει ανασταλεί  .

..


Ο Αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος, κ.Κούκουζας

Ο κ.Ιωάννης Κατσιαμάκας
Ο κ. Νίκος Γεραλής




1 σχόλιο:

  1. Στην Κάρυστο υπάρχουν πλέον παλιές ανεμογεννήτριες άνω των 20 χρόνων οι οποίες είναι άχρηστες κ απλά είναι ασύμφορη η απεγκατασταση τους....θα στέκουν εκεί μέχρι..να πέσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.