Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΠΑΔΩΝ .Μη σας ξεγελά το όνομα ...



Νίκος Αναγνώστου
 

Το Δασικό Χωριό Παπάδες εκτός το ότι είναι το ομορφότερο Δασικό Χωριό της Ελλάδας είναι και ένας Τόπος με Τεράστια Ιστορική Διαδρομή από την Αρχαϊκή Εποχή έως τους τελευταίους αιώνες .

 

 Η περιοχή έχει λάβει αυτό το όνομα επί Βενετοκρατίας ( 1385-1470 μ.χ. ) , το προηγούμενο όνομα ήταν Ωρεός ( Oreos/ Oreus) , από το 363 μ.χ. και πριν από το 363 μ.χ. ήταν Ιστιαία / Εστιαία ( κατά διαστήματα μετά το 446 π.χ. επί Μέγα Περικλή ,ονομαζόταν και Ιστιαία και Ωρεός , επίσης για ένα μικρό διάστημα ονομάσθηκε και Σπάρτα / Σπάρτη . 

Το όνομα Παπάδες / Papades ,δόθηκε " υποτιμητικά " λόγω της ύπαρξης στην περιοχή , Μοναχών και Παπάδων της Επισκοπής του Ωρεός μιας από τις πρώτες και πιο και ακμάζουσες Επισκοπές της Χριστιανικής Εκκλησίας . 

Ο Αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός είχε παραχωρήσει για εκμετάλλευση ,την περιοχή - Δημόσια έκταση από το 446 π.χ. που ο ίδιος ο Μέγας Περικλής ως Στρατηγός των Αθηναίων κατέλαβε την Ιστιαία , την κατέστρεψε , την λαφυραγώγησε ,εκδίωξε τους κατοίκους και δέσμευσε τις περιουσίες τους υπέρ της Αθηναϊκής Δημοκρατίας - στην Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους , την οποίαν Μονή Ξηροποτάμου την είχαν δημιουργήσει μοναχοί από την Μοναστική Κοινότητα στον Ξηροπόταμο Παπάδων ( ο αρχαίος Κάλλαντας ποταμός ή Ασπροπόταμος ) ,η περιοχή παρέμεινε για εκμετάλλευση από την Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους μέχρι το 1800 που δόθηκε στον Αλή Πασά και εκδίωξε τους μοναχούς .

Η περιοχή που είναι σήμερα χτισμένο το πανέμορφο Δασικό Χωριό ήταν η Χώρα Της Ελλοπίας . 

ΟΙ Ελλοπιείς / Έλλοπες ήταν μια από τις πρώτες Ελληνικές φυλές και κατοικούσαν σε περιοχές που υπήρχε έντονη βλάστηση του φυτού Δρυς , οι Ελλοπιείς λάτρευαν τον Δία και το Ιερό Δένδρο του Δία , την Δρυς / Βελανιδιά .μάλιστα το φυτό αυτό ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την ζωή τους, έτσι όταν γεννιόταν ένα κορίτσι υιοθετούσε ένα φυτό δρυός και η ζωή του ήταν συνδεδεμένη με αυτό - εάν " πέθαινε " το φυτό τότε " τελείωνε "και η ζωή του κοριτσιού ,ενώ αν πέθαινε κάποιος άνδρας φύτευαν ένα φυτό Δρυός . 

Οι Ελλοπιείς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κατοικούσαν λίγο πιο πάνω από το Δασικό Χωριό στην περιοχή που σήμερα έχει το όνομα Μαυρόπη .

Το όνομα Μαυρόπη ( Μαύρη + Οπή ) δόθηκε κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους λόγω του ότι οι Ιεροί χώροι των Ελλόπων ήταν κλειστοί και είχαν μόνο μια μικρή οπή ( εκ του ορώ = βλέπω ) από την οποία "έμπαινε " η πρώτη χρυσή ακτίνα της Θεάς Αυγής και σήμαινε το τέλος ή την αρχή κάποιας θρησκευτικής Τελετής , η οποία πάντα είχε ως κύριο χαρακτηριστικό την καύση Ιερού δένδρου Δρυός . 

Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλά πιθάρια με μαύρη σκόνη καθώς και Μυκηναϊκοί Τάφοι , χωρίς όμως κανείς να δείξει κάποιο ενδιαφέρον , εκεί κοντά και το σημερινό εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου χτισμένο στα ερείπια παλαιού Ιερού πιθανότατα του Δία . 

 

Λίγο πιο πάνω το Μοναδικό Παγκοσμίως Δάσος της Ευβοϊκής δρυός , ένα Δάσος που δημιουργήθηκε από τους επιζώντες του Τρωικού πολέμου που έφεραν φυτά Τρώικης Δρυός για να Τιμήσουν τους νεκρούς μαχητές και κυρίως τον Αρχηγό τους τον Θρυλικό Βασιλιά Ελεφήνορα , ίσως εκεί κοντά να βρίσκεται και ο Τάφος του , ο ορεινός όγκος που καλύπτει την περιοχή , με την μοναδική φυσική ομορφιά δεν είναι άλλο από το Αρχαίο Τελέθριον - Τηλεούρα / Τιλεούρα ,είναι το σημερινό όνομα - όπου και ο Πατέρας της Βοτανολογίας Θεόφραστος το είχε επισκεφτεί και μας δίνει πολλές λεπτομέρειες για τα φαρμακευτικά φυτά που είχε / έχει , είναι το βουνό που μεγάλωσε ο Θεός Διόνυσος αλλά και ο Ωρίων και έζησε ο Κένταυρος Νέσσος . 

Η περιοχή γύρω από το Δασικό Χωριό περιλαμβάνει μοναδικές από φυσικής ομορφιάς τοπία όπως κατάφυτες ρεματιές με τεράστια βιοποικιλότητα ,κοιλάδες με τρεχούμενα νερά , καταρράκτες και με τοπωνύμια που παραπέμπουν στην Αρχαία εποχή , όπως Άδαινα , ( περιοχή που οδηγεί στον Κάτω κόσμο ) ,Γρανίτσα ( είδος Δρυός ), Πλύστρες , Ανάθεμα ,Πολσύν ,/ Πουλσίν , Τιλεούρα .

 

 Όσοι λοιπόν επισκέπτεστε αυτό το μαγικό Δασικό Χωριό , στις ώρες χαλάρωσης και αγναντεύοντας το Απέραντο Γαλάζιο του Αιγαίου ,μπορείτε να φέρετε μπροστά σας όλη την Ιστορική Διαδρομή της Βόρειας Εύβοιας , εκεί μπροστά σας , στο Λευκόλιθο , ήταν η Αρχαία Ιστιαία και στους δυο ψηλούς λόφους ήταν οι Ακροπόλεις με τις μοναδικές υπόγειες στοές εξόρυξης Λευκολίθου που χρησιμοποιήθηκαν και ως οχυρωματικά έργα ( οι είσοδοι - έξοδοι είναι εμφανείς μέχρι σήμερα ) , ο επιβλητικός λόφος Ρόγκι ή Άνω Λόφος της Αρχαίας Ιστιαίας , τόπος κατοικίας των Βασιλέων και των Αρχόντων , αλλά και το Παλάτι του Ιππότη Λικάριου που έζησε ένα μικρό διάστημα με την Φελίζα , το Χωριό Παπάδες η Μητρόπολης της Ιστιαίας και η Έδρα της Επισκοπής του Ωρεός , το Λιμνενάρι / Λιμνινάρι το λιμάνι της Ιστιαίας και μετέπειτα ο Ωρεός με την επιβλητική << Επί Πέτρας Υψηλής >>Ακρόπολη , τα Λευκονήσια , το Άντρον του Βους που η Θεά Ιώα γέννησε τον Έπαφο - τον Γενάρχη της Φυλής των Δαναών , εκεί και η πόλης Εύβοια που έδωσε το όνομα σε όλο το νησί , λίγο αριστερά το σημερινό Ψαροπούλι -το Αρχαίο Αρτεμίσιον με την Ιστορική Ναυμαχία ,που έγινε στο στενό ανάμεσα στον Σπαλαθριά και την Σκιάθο , εκεί στην Παραλία Ψαροπούλι Ναυλοχούσε ο Ελληνικός στόλος και εκεί στρατοπέδευσε ο στόλος του Μέγα Βασιλιά για να καταστρέψει την Ιστιαία και τους παραθαλάσσιους οικισμούς και πιο αριστερά το φημισμένο Αρχαίο Κήναιον του Διός εκεί που ο Ηρακλής έκανε την τελευταία του θυσία και πέταξε τον δυστυχή Λίχα στα βράχια και η σημερινή νήσος Ποντικονήσι πήρε το όνομα του . 

Δυστυχώς όμως Ιστορικά λάθη , Κοινωνικές και Τοπικές σκοπιμότητες έχουν στερήσει από αυτόν τον Μοναδικό Τόπο την πραγματική Ιστορία του και αυτό σε βάρος της Αρχαίας Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και γενικότερα του Αρχαίου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού , το Δασικό Χωριό Παπάδων είναι ένας χώρος που κάθε επισκέπτης μπορεί να " ζήσει " στην εποχή που ζούσαν οι Ελλοπιείς , οι Ιστιαιείς , οι Ωρείτες , οι Δαναοί , οι Κουρήτες ,οι ΄Ιωνες , οι Άβαντες , κ.α. και να " περπατήσει "στα ίδια μονοπάτια που περπάτησε ο Διόνυσος , ο Αρίων , ο Νέσσος , ο Θεόφραστος , ο Περικλής , ο Άτταλος , ο Κάσσανδρος , ο Φίλιππος Β΄ , ο Άγιος Ρηγίνος , ο Όσιος Γρηγόριος Μυστριώτης κ.λπ. , ας βοηθήσουμε λοιπόν αυτός ο Ιερός Τόπος να αποκτήσει την Αληθινή Ιστορία του και να δει ξανά την Αυγή η Μοναδική Ένδοξη Ιστιαία που βρίσκεται ακόμα θαμμένη στον Λευκόλιθο και η Αρχαία Ελλοπία στη θέση Μαυρόπη . 

Σας Ευχαριστώ .( εάν επαληθεύσετε τα παραπάνω ιστορικά στοιχεία μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για την προβολή του μοναδικού μας τόπου .)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.