Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Οι δεσμεύσεις του Δημάρχου για αισθητική ανάπλαση Κηρέα ,Κυμάσι και "Μεγάλη Οικία"

Σε πολύ καλό κλίμα, χθες Κυριακή 21 Ιουλίου,  έγινε στο Δημαρχείο Μαντουδίου η συνάντηση της ανοιχτής πολυμελούς ομάδας παρέμβασης  και του Συνεταιρισμού Μαντουδίου με το Δήμαρχο κ. Τσαπουρνιώτη.

Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή. 

Ήμασταν όλοι, τόσο όσοι διαμένουμε στο Μαντούδι, όσο και  οι απόδημοι που ήρθαν για τη συνάντηση. Ήταν επίσης και συμπολίτες μας  που πληροφορήθηκαν το γεγονός και ήρθαν για να ενημερωθούν και να καταθέσουν τις σκέψεις τους.

Όλους, μας ενώνει η αγάπη μας ,για το τόπο που γεννηθήκαμε!

Η διαπίστωση, ότι τις τελευταίες δεκαετίες το Μαντούδι αδικήθηκε έναντι των υπόλοιπων περιοχών του μεγάλου Δήμου.

Η αγωνία μας να ενταχθούν στις προτεραιότητες του Δήμου, έργα ζωτικής σημασίας για την πόλη μας.

Τέθηκαν πολλά θέματα, όμως η συζήτηση εστιάστηκε στα τρία (3) σημαντικότερα:

1.  Αισθητική ανάπλαση του π. Κηρέα, σε ένα εύρος 200μ πάνω και κάτω από τη γέφυρα Μαντουδίου. 

Θέσαμε στο Δήμαρχο ότι το έργο των 17.000.000€ για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Μαντουδίου, είναι η μοναδική ευκαιρία, να συμπεριλάβει και την αισθητική αναβάθμιση της παραποτάμιας ζώνης του Κηρέα και κυρίως να ΜΗΝ τσιμεντοποιηθεί εκτρωματικά, η είσοδος της πόλης μας.

Ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι το έργο των 17.000.000€ είναι κατεξοχήν αντιπλημμυρικό .

 Όμως μετά από γόνιμο και ειλικρινή διάλογο,

ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε:

·         Να δοθεί στη δημοσιότητα η μελέτη του αντιπλημμυρικού έργου, προκειμένου να γίνουμε γνώστες των παρεμβάσεων και να γίνει διαβούλευση

·          Να συνταχθεί άμεσα από το Δήμο μελέτη αισθητικής αναβάθμισης στην παραποτάμια ζώνη του π. Κηρέα

·         Να αναζητηθεί τρόπος υλοποίησης της αισθητικής αναβάθμισης της παραποτάμιας ζώνης, μέσα  από το αντιπλημμυρικό έργο των 17.000.000€, π.χ. από τα απρόβλεπτα της εργολαβίας.

 

2.  Παραλία Κυμάσι, Λιμάνι Μαντουδίου,  Δημιουργία αναπτυξιακών επενδύσεων.

Το Κυμάσι εκτός από την παραλία των παιδικών μας χρόνων, σήμερα είναι παραλία και Λιμένας που μεταφέρει χιλιάδες επισκέπτες από και προς τις Βόρειες Σποράδες.

 Όμως η εικόνα του Κυμασίου, παραλίας αλλά και υποδομές του λιμανιού, είναι απογοητευτική.

 Επίσης ενημερώθηκε ο Δήμαρχος για επενδυτική, τουριστική πρόταση στο Κυμάσι, με ιδιωτικό χρηματοδοτικό σχήμα που υποβλήθηκε από ομάδα επενδυτών χωρίς όμως να τύχει του ανάλογου ενδιαφέροντος από το Δήμο.

Στην απάντησή του ο Δήμαρχος ενημέρωσε:

·         Το Υπουργείο Υποδομών έχει αναλάβει την αποκατάσταση των στις  εκβολές του Κυμασιώτη και στο λιμανάκι των ψαράδων, χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

·         Ο ΟΛΝΕ έχει υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης της ολοκλήρωσης του λιμένα, με κατασκευή του «μικρού» υπήνεμου λιμενοεβραχίονα και δημιουργίας εσωτερικά του,  μαρίνας τουριστικών σκαφών.  Όμως ΔΕΝ είναι σίγουρη η χρηματοδότηση.

·         Μέχρι τέλους του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί το ΓΠΣ Κηρέως, το οποίο θα χαρακτηρίσει οικισμό το Κυμάσι, θα θέσει τους όρους πολεοδόμησης και τις χρήσεις γής που θα διέπουν την περιοχή.

·         Θα ολοκληρωθεί η αποτύπωση των ιδιοκτητριών Δήμου, ΤΑΙΠΕΔ, ΤΕΡΝΑ στην παραλιακή ζώνη.

·         Υπό αυτό το πρίσμα και τα νέα δεδομένα ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι:

·                Θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα του Δήμου στο Κυμάσι για τουριστική δραστηριότητα

·                Προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί και το οικόπεδο του Δήμου «πρώην Παπαστρατή» που μισθώνεται ως ναυπηγείο. Ο μισθωτής έχει οφειλές έναντι του Δήμου άνω του 1.000.000€ τις οποίες ο Δήμος θα διεκδικήσει

·                ότι θα διεκδικήσει από την ΤΕΡΝΑ την αποξήλωση των παλιών δεξαμενών μαζούτ, που υποβαθμίζουν το τοπίο και κάνουν ζημιά στην εικόνα του Κυμασίου

·                θα εξεταστεί θετικά και θα υποστηριχθεί η επενδυτική πρόταση τουριστικής αξιοποίησης στο Κυμάσι

 

 

3.  "Μεγάλη Οικία" Κτίριο Βουδούρη (Κονάκι)

Πρόκειται για το ιστορικό κτίριο του 1885 στην καρδιά του Μαντουδίου, εκεί όπου στις 23 Φλεβάρη 1895 υπογράφηκαν τα συμβόλαια πώλησης του Κτήματος Μαντουδίου από τον Βασ. Βουδούρη στους προγόνους μας και έγινε η ουσιαστική απελευθέρωση του Μαντουδίου από κολήγους σε ιδιοκτήτες γης. Όμως, παρόλο που όλες οι δημοτικές αρχές είχαν υποσχεθεί την ανακαίνιση του κτιρίου, καμία δεν κατάφερε να το εντάξει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, με συνέπεια το  κτίριο να καταρρέει.

Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι  θα υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης για τη Μεγάλη Οικία - κτίριο Βουδούρη (Κονάκι) στην ανοιχτή Πρόσκληση  «Προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση πολιτιστικών υποδομών» του Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να εκτελεστεί το έργο με τη διαδικασία «Μελέτη Κατασκευή» προκειμένου να κερδηθεί χρόνος, αφού πρόκειται για διατηρητέο κτίριο με ιδιαίτερες και απαιτητικές μελέτες.

 

5 σχόλια:

  1. το οικόπεδο του Δήμου «πρώην Παπαστρατή μπορεί να αξιοποιηθεί στα πρότυπα του Λαυρίου κ να γίνει εκεί ενα πολιτιστικό πάρκο κ μουσείο μεταλλείων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ,ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αισθάνομαι υπερηφάνεια , βλέπω ανθρώπους που αγωνίζονται .
    Θα βοηθήσω και εγώ όσο μπορώ .Πατριώτες δεν είστε μόνοι !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο στο δήμαρχο και την ομάδα πολιτών για το επίπεδο του διαλόγου . Αυτοί που φοβούνται το διάλογο είναι άξιοι της τύχης τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο για την πρωτοβουλία σας, έτσι πρέπει να λειτουργούμε σαν κοινωνία! Οι νέοι της περιοχής γιατί δεν είναι εκεί; Αυτοί έχουν τον πρώτο λόγο, τι πήγε λάθος και δεν έδωσαν το παρόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.