Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Νέλλη Ψαρρού: Για τους καθαρισμούς στα ρέματα και τα ποτάμια


Νέλλη Ψαρρού


Με το πρόσχημα των αντιπλημμυρικών έργων συντελείται καταστροφή σε ρέματα και ποτάμια. Δείτε τι έχει συμβεί στον Κηρέα, στην Βόρειο Εύβοια.
Και συνεχίζουν: σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα, που σας παραθέτω αμέσως: "Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χρηματοδότησε, δημοπράτησε και ήδη συμβασιοποίησε το έργο με τίτλο: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ», αρχικού προϋπολογισμού 620.000 ευρώ. Πρόκειται για υποέργο του έργου με τίτλο: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΡΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΩΝ ΑΠΟ ΦΕΡΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ».
Η σύμβαση προβλέπει εργασίες σε ρέματα των Δημοτικών Ενοτήτων: Ταμυνέων, Αυλώνος, Δυστίων, Κονιστρών, Κύμης, Στυραίων, Μαρμαρίου, Καρύστου και Καφηρέως. Ειδικότερα πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες:
Καθαρισμού ρεμάτων από φερτά υλικά και λοιπές προσχώσεις.
Αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως αποκατάσταση λιθορριπών για την προστασία κοίτης και πρανών ρεμάτων.
Συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών υφιστάμενων τεχνικών και λοιπών έργων, όπως αποκαταστάσεις τμημάτων συρματοκιβωτίων, βάθρων και πτερυγότοιχων γεφυρών κλπ.".
Η εμπειρία η δική μας, από το ΠΡΩΗΝ θαυμαστό πλατανόδασος του Κηρέα (ανάμεσα σε Προκόπι και Μαντούδι) είναι ότι, στο όνομα των αντιπλημμυρικών έργων, συντελέστηκε η οριστική καταστροφή του διάσημου πλατανοδάσους μας και, επιπλέον, έγιναν έργα που έχουν καταστήσει την περιοχή περισσότερο επιρρεπή σε πλημμύρες απ' ότι πριν. Μάλιστα, έρχονται τώρα να κάνουν νέο έργο 17 εκατομμυρίων ευρώ για την θωράκιση του Μαντουδίου!
 
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:
 
1) Στο ποτάμι μπήκαν μπουλντόζες και μηχανήματα, καταστρέφοντας εντελώς κάθε μορφή χλωρίδας και πανίδας που υπήρχε, και κόβοντας άναρχα ρίζες και κλαδιά, τα οποία δεν μάζευαν αλλά απλώς εναπόθεταν στις όχθες. Με αυτόν τον τρόπο, ο μύκητας που πλήττει τα πλατάνια εξαπλώθηκε ραγδαία, μέσω των μηχανημάτων και των ριζών που σπρώχνονταν προς τα υπόλοιπα δέντρα. Μάλιστα, οι εργασίες κοπής των άρρωστων πλατανιών που έγιναν δεν έχουν τηρήσει όσα προβλέπονται για τον περιορισμό της ασθένειας: για παράδειγμα, τα κομμένα δέντρα, που έπρεπε άμεσα να απομακρύνονται, είναι παρατημένα σε στοίβες στις άκρες του ποταμού εδώ και μήνες.
2) Τα μηχανήματα δεν απολυμαίνονται, κι έτσι πηγαίνοντας ένας εργολάβος να εργαστεί σε μια νέα περιοχή, διασπείρει εκεί τον μύκητα.
 
3) Με τις εργασίες που έκαναν στον Κηρέα, εναπόθεσαν όλο το χαλίκι του ποταμού στις όχθες, σε βουναλάκια, τα οποία στην πρώτη μεγάλη νεροποντή θα παρασυρθούν προς τα κάτω, με το ρίσκο να δημιουργήσουν κάποιο εμπόδιο και πλημμύρα σε άλλο σημείο του ποταμού. Επίσης, οι εργασίες έχουν κάνει διαπλάτυνση του ποταμού αλλά και ευθειασμό! Με αυτόν τον τρόπο, το νερό αναπτύσσει μεγαλύτερη ταχύτητα, και όταν φτάσει σε σημεία πιο στενά ή με στροφή, εκεί είναι εύκολο να ξεχειλίσει - όπως είναι ακριβώς το σημείο της γέφυρας του Μαντουδίου, όπου τώρα ζητούν μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο.
Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι ενδεικτικές. Η αλλαγή έγινε μέσα σε 2 χρόνια! Οι πρώτες φωτογραφίες είναι τον Οκτώβρη του 2021, και οι δεύτερες από τον Οκτώβρη του 2023. Τι μεσολάβησε; Τα έργα της Περιφέρειας.
Ενημερώστε τους περιβαλλοντικούς συλλόγους και τους δημοτικούς συμβούλους στις περιοχές όπου πρόκειται να γίνουν τα παραπάνω έργα, ώστε να ασκήσουν τον απαραίτητο έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.