Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Δεύτερη επιστολή των συλλόγων της Λίμνης Ευβοίας σχετικά με την Ανάπλαση της Παραλίας της Λίμνης:


Προς τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας


Προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας
Προς τον Περιφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Π.Ε. Στερεάς Ελλάδας
Προς τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Εύβοιας, κ. Κελαϊδίτη
Κοινοποίηση: Δ/ντή Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ. Κηλίφη
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας
Οργανισμό Λιμένος Νομού Ευβοίας (ΟΛΝΕ)


Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες
Σε συνέχεια της από 12-4-2024 επιστολής μας (αρίθμ. Πρωτ. 2857), θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής.
Παρά το γεγονός πως η επιστολή μας αγνοήθηκε, το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 11 Απριλίου ως έκτακτο από την Λαϊκή Συσπείρωση, κι εκεί ψηφίστηκε η διενέργεια Λαϊκής Συνέλευσης προτού δημοπρατηθεί το έργο. Η λαϊκή συνέλευση αυτή έγινε την Παρασκευή 24 Μαΐου. Η συνέλευση ορίστηκε για τις 11 το πρωί, ενώ είναι γνωστό πως εργαζόμενοι και καταστηματάρχες δεν θα μπορούσαν να παραβρεθούν, δεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου, και δεν στάλθηκε πρόσκληση στους συλλόγους που την ζητήσαμε. Παρόλα αυτά, 100 δημότες βρεθήκαμε εκεί, δηλώνοντας το ενδιαφέρον μας.

Στη λαϊκή συνέλευση η ενημέρωση που μας έγινε ήταν ελλιπέστατη, χωρίς να υπάρχει ένας προτζέκτορας για να μας δείξετε τις προτάσεις σας. Δεν πήραμε σαφείς απαντήσεις για κάποια ζητήματα, όπως τα τραπεζοκαθίσματα, κ.ά, και επίσης ειπώθηκε πως θα κοπούν και δέντρα για να γίνει φύτευση εκ νέου σε ευθεία γραμμή, κάτι που είναι απαράδεκτο! Δεν μας ξεκαθαρίστηκε ποιος είναι ο μελετητής του έργου: ο Δ/ντης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, κ. Κηλίφης, είπε πως η μελέτη και η ωρίμανση αυτής έγινε από τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, όμως, δεν μίλησε κανείς εκ μέρους του Δήμου ή της Τεχνικής Υπηρεσίας του. Ήταν εμφανές πως πρόκειται για την ίδια μελέτη που κυκλοφορεί εδώ και λίγα χρόνια στην Εύβοια από την Περιφέρεια. Μας ανέφερε ο κ. Κελαϊδίτης πως παρόμοιο έργο έχει γίνει στην Αμάρυνθο, στο Μαρμάρι και στη Νέα Αρτάκη. Από συλλόγους στις παραπάνω περιοχές μάθαμε πως οι μελέτες είναι πανομοιότυπες (π.χ. ίδιες ακόμα και οι φωτογραφίες περιέχουν). Ίδιες όμως και οι διαδικασίες: χωρίς ενημέρωση των πολιτών, κόπηκαν όλα τα δέντρα του παραλιακού μετώπου και αντικαταστάθηκαν με τσιμέντο και πλάκες (εκτός από τη Νέα Αρτάκη, όπου τους σταμάτησαν οι καταστηματάρχες), ίδια υλικά κλπ.

Στα θετικά της ενημέρωσης που έγινε ήταν η εμφάνιση μελέτης για το κρηπίδωμα. Πρόταση των πολιτών και των συλλόγων είναι να γίνει συμπληρωματική μελέτη για να ενισχυθεί το κρηπίδωμα πριν γίνουν έργα καλλωπισμού. Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 11 Απριλίου, ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος της κοινότητας Λίμνης είπαν πως δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, διότι θέλει χρόνο και έτσι θα χαθεί το έργο της Ανάπλασης. Προς (ευχάριστη) έκπληξη όλων, στη Συνέλευση στις 24 Μαΐου μας είπατε πως υπάρχει μελέτη του ΟΛΝΕ που αφορά στο Λιμάνι και που, παρεμπιπτόντως, εξέτασε το κρηπίδωμα – ήταν παρών και ο μελετητής του ΟΛΝΕ, κ. Αφρατέος. Έτσι, μας διαβεβαιώσατε πως “θα παντρέψετε” την μελέτη αυτή του ΟΛΝΕ με την υπάρχουσα για την ανάπλαση της Λίμνης. Παρόλα αυτά, στο κλείσιμο της συνάντησης, ο κ. Κελαϊδίτης είπε επί λέξη: “όταν έρθει ο ανάδοχος, θα μας δώσει η δημοτική αρχή κάποιες οδηγίες μέσα σε αυτή τη μελέτη, για να κάνουμε κάποιες μικρότερες ή μεγαλύτερες τροποποιήσεις. Γενικώς τα έργα του ΠΠΑ της ΠΣΕ έχουν μια ευελιξία. Δηλαδή, έχουμε έναν προϋπολογισμό και ανοίγομε μια ζώνη, βλέπουμε τι έχει από κάτω, και προσπαθούμε να φτιάξουμε ότι βρούμε από κάτω”. Με άλλα λόγια, μας είπε πως η δημοπράτηση του έργου θα γίνει με την υπάρχουσα “μελέτη”, και καθώς εργάζεται ο εργολάβος, θα βλέπει που χρειάζεται ενίσχυση και θα την κάνει κατά βούληση! Αφού μας είπατε ως υπάρχει η μελέτη του ΟΛΝΕ, που σας υποδεικνύει τα σημεία που θέλουν παρέμβαση, γιατί δεν τα συμπεριλαμβάνετε εκ των προτέρων, αλλά μας ζητάτε να εμπιστευτούμε την κρίση και την βούληση κάποιου εργολάβου;

Στο κλείσιμο της Συνέλευσης είπε ο Δήμαρχος κ. Τσαπουρνιώτης αναφορικά με τους συλλόγους και πολίτες: “Δεν μπορεί ο καθένας μας να έχουμε άποψη για όλα. Θα έχουμε 2000 απόψεις. Άλλος λέει έτσι, άλλος αλλιώς...”. Παρομοίως και ο κ. Κελαϊδίτης είπε: “Καλώς γίνεται αυτός ο διάλογος, για να καταθέτουμε όλοι τις απόψεις μας. Σίγουρα όμως οι πολίτες εκπροσωπούνται από τα συλλογικά τους όργανα, τον Δήμο, την Περιφέρεια”. Τότε, γιατί συγκαλέσατε Λαϊκή Συνέλευση, και δεν κάνατε απλώς μια ενημέρωση;
Η κοινή αυτή άποψη στο κλείσιμο της Συνέλευσης, εκτός από απαξιωτική για τους πολίτες της Λίμνης, είναι και αναληθής. Τα 70-100 άτομα που παραβρέθηκαν σε αυτή τη Συνέλευση μαρτυρούν το ενδιαφέρον για το θέμα και τη διάθεση συμμετοχής σε μια δημοκρατική διαδικασία, παρά το ακατάλληλο της ώρας, και οι απόψεις που κατέθεσαν ήταν λογικές και συγκλίνουσες μεταξύ τους σε μεγάλο βαθμό. Αν είχατε τηρήσει πρακτικά, όπως επιτάσσει το άρθρο 85 παρ.6 (Ν. 3852/2010), θα τις είχατε καταγράψει.

Εμείς πάντως καταγράψαμε τις προτάσεις αυτές, και εν συντομία τις καταθέτουμε:
Να γίνει συνολική κυκλοφοριακή μελέτη. Δεν μπορεί να γίνει περιορισμός του κεντρικού δρόμου κυκλοφορίας της Λίμνης και εκ των υστέρων να αντιμετωπιστεί το μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα της κυκλοφορίας στη Λίμνη. Διαφορετικά, μην παρέμβετε στον δρόμο.
Να γίνει αρχιτεκτονική μελέτη, που να συνδυάσει την ανάπλαση της Λίμνης με την γραφικότητα και το νησιώτικο χαρακτήρα της. Η μελέτη να περιλαμβάνει τα σημεία ενίσχυσης του κρηπιδώματος με βάση τη μελέτη του ΝΟΛ ή και νέα αν απαιτείται.
Να εξεταστεί η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος των κυμάτων. Να εξεταστεί το εφικτό της πρότασης να έρθει άμμος που θα μειώσει την κρούση των κυμάτων σε σημεία.
Να συμφωνηθεί εκ των προτέρων η διευθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων για τους καταστηματάρχες, και οι εργασίες να σταματάνε μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου.
Να μην κοπεί ούτε ένα δέντρο από τα υπάρχοντα. Αντί για την κατασκευή σκιάστρων, να μπουν κι άλλα δέντρα και παγκάκια, που θα δημιουργήσουν σκιά στο μέλλον. Όχι παγκάκια από μπετόν και ξύλο χωρίς πλάτη, αλλά ξύλινα ή πετρόχτιστα παγκάκια με ξύλινο κάθισμα και πλάτη. Να αλλαχτούν οι κολώνες με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, αν χρειάζεται, αλλά όχι LED. Αν το κιγκλίδωμα είναι σαθρό, να αντικατασταθεί με το ίδιο ή κάποιο απλό ως σχέδιο που να μην παρεμβαίνει έντονα στην οπτική προς τη θάλασσα.
Οι κυβόλιθοι στον δρόμο δεν ενδείκνυνται, καθώς προκαλούν θόρυβο, χαλάνε εύκολα (όπως χαλάνε ήδη στην Ιστιαία) και δεν ταιριάζουν σε παραλία.
Η ανάπλαση να γίνει από το Προσκοπείο ως τον ΝΟΛ – ειδικά το κομμάτι προς τον ΝΟΛ είναι υποβαθμισμένο και εγκαταλειμμένο, θέλει άμεσα φροντίδα. Στον ΝΟΛ από πάνω, να φτιαχτεί η παιδική χαρά, ώστε η παραλιακή βόλτα της Λίμνης να φτάνει ως εκεί.

Εφόσον η συνάντηση της Παρασκευής ήταν εκτελεστική της απόφασης 56/2024 του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: 9ΛΖΒΩΛ5-2ΧΡ) για διενέργεια Λαϊκής Συνέλευσης, που επιτάσσει οι προτάσεις των πολιτών να λαμβάνονται υπόψη, έχει αποφασιστικό ρόλο και κύρος, με την παρούσα επιστολή ζητάμε:

Να συμμετέχουν οι σύλλογοι και οι πολίτες με αποφασιστικό λόγο στις αποφάσεις που θα αφορούν το αισθητικό κομμάτι της ανάπλασης. Να συσταθεί επιτροπή όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των συλλόγων και μηχανικοί της περιοχής. Το τελικό σχέδιο να εγκριθεί από νέα λαϊκή συνέλευση.
Να τεθεί το θέμα στο αμέσως προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να επικυρωθούν με απόφασή του οι προτάσεις και η επιθυμία των κατοίκων για μια νέα ή επικαιροποιημένη μελέτη, η συνέχιση της διαβούλευσης, καθώς και η αναβολή της δημοπράτησης του έργου εώς ότου ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία.
Να τεθεί ξανά το θέμα στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να παρθεί απόφαση σύμφωνη με τη βούληση των κατοίκων της Λίμνης. Ζητάμε να καθυστερήσει η δημοπράτηση τόσο όσο χρειάζεται για να γίνουν όσα παραπάνω ζητάμε ώστε το έργο αυτό να περιλαμβάνει και την θέληση των πολιτών στη μελέτη και υλοποίησή του. Ζητάμε να εξεταστεί η δυνατότητα επιπλέον χρηματοδότησης, ώστε να γίνει η ενίσχυση του κρηπιδώματος, και η επέκταση του έργου από Προσκοπείο μέχρι τον ΝΟΛ. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε το θέμα της ενίσχυσης του κρηπιδώματος επείγον, και την αισθητική ανάπλαση συμπληρωματική.

Αυτό είναι το νόμιμο και δημοκρατικό αποτέλεσμα μιας Λαϊκής Συνέλευσης.

27 Ιουνίου 2024
Οι Σύλλογοι και φορείς της Λίμνης
Εμπορικός Σύλλογος Λίμνης
Ναυτικός Όμιλος Λίμνης
Αλιευτικός Σύλλογος Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας
Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ελυμνίων ΜΑΚΙΣΤΟΣ
ΑΙΓΕΑΣ, Επιτροπή Κατοίκων Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Λίμνης

1 σχόλιο:

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.