Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ'την τύχη ή τις αντιξοότητες,αλλά απ'αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό " Τάσος Λειβαδίτης

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Παράταση του έργου στον Κηρέα από την Περιφέρεια.

 

Γράφει η Νέλλη Ψαρρού (Δρ Πολιτικών Επιστημών, Δημοτική Σύμβουλος)


Την Τρίτη 2 Ιουλίου, στην 24η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Στερεάς Ελλάδας, εγκρίθηκε η αίτηση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου με τίτλο “Καθαρισμοί, Άρση προσχώσεων, εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας επί ρεμάτων περιοχής ΜΑΛΙΑΝ”, του ανάδοχου του έργου, ΚΑΔΜΟΣ ΑΕΤΕ.


Η παράταση δόθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι απαντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Άρη Τασιού δεν ικανοποίησαν την αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Λύκος, που είναι ο ίδιος Δρ Περιβαντολογίας, έθεσε σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν διαπιστώσει και πολλοί ντόπιοι, ρωτώντας:
“Με τι πρωτόκολλο μπαίνει η εταιρεία και κάνει καθαρισμούς; Εκεί υπάρχει ένα πλατανόδασος που απειλείται με καθαρισμό, και μπαίνουν μέσα με τα γκρέιντερ, σκάβουν το ποτάμι καταστρέφοντας ριζικά συστήματα, που λειτουργούν και ως αντιπλημμυρικά, και αφήνουν τα μπάζα δεξιά και αριστερά, και όταν βρέχει αυτά ξαναμπαίνουν μέσα; Το ξέρετε ότι δημιουργούν ευθειασμούς καταστρέφοντας τον μαιανδρισμό του ποταμού, επιταχύνοντας έτσι την ορμή του νερού; Επίσης, τα μηχανήματα δεν αποστειρώνονται όταν πάνε να λειτουργήσουν, για τον μύκητα, και κινδυνεύει να αφανιστεί το δάσος. Ήρθατε σε επαφή με το δασαρχείο; Πώς ξέρει ο άλλος πως γίνεται ο καθαρισμός ποταμών; Δούλευε στην οικοδομή και τον στείλατε ξαφνικά να καθαρίσει ένα ρέμα; Ποιοι επιβλέπουν; Ξέρουν από δασική διαχείρηση, αντιπλημμυρική προστασία, υπάρχει επιμόρφωση;”.
Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν δυστυχώς απογοητευτικές – σαν την εικόνα του ποταμού μετά από 2 χρόνια εργασιών. Σε οτι αφορά το πλατανόδασος,υπάρχει αλληλογραφία με το δασαρχείο, είπε ο κ. Τασιός, και πράγματι χρειάζεται αποστείρωση των μηχανημάτων όταν κόβεις κάποιο πλατάνι. „Απ' ότι λένε τα ίδια τα δασαρχεία, δεν υπάρχει θεραπεία για τον μύκητα, και υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης από δέντρο σε δέντρο. Αυτό τώρα δεν έχει να κάνει με το έργο. Για τους κορμούς που αφήνονται δεξιά-αριστερά, δεν ξέρω που αναφέρεστε, γιατί υπάρχουν εργολαβίες του ίδιου του δασαρχείου.
...Επίσης, τα φερτά υλικά που δεν είναι ακατάλληλα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές εφαρμογές, εφόσον έχεις περίσσια υλικών πρέπει να βρεις ένα χώρο αποθεσης..., που είναι πολύ δύσκολο, ή αν δεν υπάρχει χώρος γίνεται παράπλευρη απόθεση. Έχει δοθει η δυνατότητα με νομοθετική ρύθμιση, η περίσσια αυτή να χρησιμοποιείται σε άλλα έργα. Αν όμως η περίσσια είναι πολύ μεγάλη, αναγκαστικά αποτίθονται παραπλεύρως των ποταμών”.

Ακούστε τη σχετική συνομιλία που αφορά το ποτάμι του Κηρέα εδώ (47:10-54:50):

https://www.youtube.com/watch?v=yVEN3mR8NWI





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.