Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Ένα νέο 1990 για το Μαντούδι; (Μέρος Α')

 Γράφει ο Κωνσταντίνος Γ. Μουρτοπάλλας*

Προκαλεί πραγματικά αλγεινή εντύπωση το ότι η ΤΕΡΝΑ – ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ περιορίζει τις δραστηριότητες ενόσω η ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ μετάσχει και πλειοδοτεί σε μεγάλους διαγωνισμούς είτε αυτόνομα είτε μέσω κοινοπραξιών (έργο για τους σταθμούς μετατροπής διασύνδεσης Αττική – Κρήτη, τελικό στάδιο για το καζίνο του Ελληνικού). 


Εκτός των άλλων η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν επλήγη άμεσα από το lockdown, αλλά αντανακλαστικά. Δικαιολογεί αυτό τόσες εθελούσιες εξόδους ή απολύσεις με ετεροβαρές περιεχόμενο για τους εργαζόμενους (υπαλλήλους και τρίτους/εργολάβους) και την μετάβαση σε μια κατάσταση προσωρινής αναστολής παραγωγικών εργασιών (ουδέν μονιμότερον του προσωρινού); 

Εξετάστηκε η λήψη των λιγότερων επαχθών μέτρων ή έστω ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης χωρίς την απώλεια τόσων θέσεων εργασίας; Σε καμία περίπτωση η πανδημική κρίση δεν αποτελεί άλλοθι για την κανονικοποίηση φαινομένων καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων, ή της πλήρους απορρύθμισης του εργασιακού τοπίου. 

Το Μαντούδι πλήρωσε και πληρώνει το κενό που προκάλεσε η σταδιακή αποβιομηχάνιση του ήδη από το 1990.

 Και αν το 1990 ήταν κυβερνητική επιλογή το κλείσιμο της ΦΙΜΙΣΚΟ δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο για ένα τμήμα παραγωγής με εργατικό δυναμικό που αντιστοιχεί στο 5% του δυναμικού του παρελθόντος. Η διαφορά είναι βέβαια πως σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα έχει απομαζικοποιηθεί και αποδιοργανωθεί, η κοινωνία των πολιτών μένει απαθής ενώ οι τοπικοί φορές παραμένουν δέσμιοι των κεντρικών πολιτικών επιλογών.
Το ζήτημα της ΤΕΡΝΑ – ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λάβει χαρακτήρα τοπικού ενδιαφέροντος. Πρέπει να αναδειχθούν οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της αναστολής λειτουργίας του και να αχθεί ως θέμα ενώπιον του Κοινοβουλίου.
 Μόνο μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτικών υποκειμένων μπορεί να ασκηθεί πίεση για ανάκληση της απόφασης.
 Άλλωστε το κοινωνικό κεκτημένο δεν υποχωρεί ποτέ μπροστά στο πολιτικό (και εργοδοτικό) ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.
  Κωνσταντίνος Γ. Μουρτοπάλλας*
 Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Νομική-Faculty of Law · Κομοτηνή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.