Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Απολύσεις στην ΤΕΡΝΑ, ερήμωση στην περιοχή μας και στο βάθος τι;;;

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η ενημερωτική συγκέντρωση στο προαύλιο του Γυμνασίου Μαντουδίου για τις εξελίξεις στην ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι, που δρομολογούν τις απολύσεις 280 εργαζομένων, με τραγικές συνέπειες για το μέλλον της περιοχής μας χωρίς κανείς να γνωρίζει τις προθέσεις και τα μελλοντικά σχέδια της Εταιρείας που αντανακλούν άμεσα στη ζωή όλης της περιοχής μας.


Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, διαφαίνεται ότι στόχος της Εταιρείας
είναι η απόλυση του προσωπικού εδώ και τώρα, αφού οι αποζημιώσεις με τα έξτρα Bonus της οικειοθελούς αποχώρησης αγγίζουν το ποσό του 1.500.000€. 

Και το ερώτημα είναι γιατί;;; 
  

Επισημάνθηκε  ότι η αιφνιδιαστική απόφαση της ΤΕΡΝΑ πάρθηκε αμέσως μετά την ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που μεταξύ των άλλων, ανοίγει το παιχνίδι της ενέργειας προς όφελος  των επιχειρήσεων και δίνει το δικαίωμα για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε όλα τα βουνά της Εύβοιας (Κανδήλι, Δίρφυς, Ξηρόν Όρος κλπ)   



Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου και Μίλτος Χατζηγιάννης και του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαηδίτης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας Δ. Μούντριχας, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Στέφανος Μπασινάς, ο εργατολόγος κ. Νίκος Ζέρβας, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι της περιοχής μας.


Αρνητική εντύπωση προκάλεσε και σχολιάστηκε η απουσία των κυβερνητικών βουλευτών του Νομού μας
Η ενημέρωση έγινε από το Δήμαρχο Γ. Τσαπουρνιώτη και τον Περιφερειάρχη κ. Σπανό οι οποίοι παρευρέθησαν στις συναντήσεις της περασμένης Παρασκευής με τους Υπουργούς Βρούτση και Γεωργιάδη. Και οι δύο μετέφεραν τη συζήτηση με τους Υπουργούς από την οποία δεν προέκυψε καμία δέσμευση και γνώση των προθέσεων του κ. Περιστέρη με τον οποίο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, πλην μιας γενικόλογης πρόθεσης ότι το εργοστάσιο θα επαναλειτουργήσει στο απώτερο μέλλον χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Από τη ενημέρωση ειπώθηκε ότι η ΤΕΡΝΑ πιέζει εκβιαστικά στην υπογραφή των εθελούσιων απολύσεων, χωρίς όμως να επιτρέπει να λάβουν οι εργαζόμενοι γνώση του κειμένου που θα υπογράψουν, ώστε να έχουν πλήρη γνώσει των δικαιωμάτων τους και των δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτό.

Όπως τόνισε και ο εργατολόγος κ. Ζέρβας, αλλά και άλλοι ομιλητές είναι στοιχειώδης δικαίωμα των εργαζομένων να έχουν γνώση, ότι είναι τουλάχιστον ύποπτη η κίνηση της εταιρείας να μην ενημερώνει τους εργαζόμενους που απολύει και ενδεχομένως να υπάρχουν όροι που να μην δικαιούνται ταμείο ανεργίας οι εργαζόμενοι που θα υπογράψουν την εθελούσια έξοδο.

Στα σημεία των καιρών και των μνημονίων είναι η απουσία συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων. Τονίστηκε η ανάγκη σύστασης μιας επιτροπής εκπροσώπησης τους, καλώντας τους εργαζομένους να ξεπεράσουν τους φόβους για συνέπειες από ενδεχόμενη «στοχοποίηση»…

Πάντως και παρά την απουσία οργανωμένου σωματείου, τα σχέδια της ΤΕΡΝΑ δεν φαίνεται ότι θα περάσουν εύκολα, αφού στο περιθώριο της συγκέντρωσης ακούστηκαν φωνές και προθέσεις για δυναμικές αντιδράσεις με σκοπό την ανάκληση των απολύσεων και της ερημοποίησης της περιοχής μας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.