Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Ακούστε μας κύριε Δήμαρχε !


Αρχιτεκτονική απεικόνιση

 Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, του μεγάλου έργου συνολικής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου Μαντουδίου όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο, προϋπολογισμού 1.800.000 με χρηματοδότηση από το Ταμείο ανάκαμψης,
  θέλουμε να κάνουμε κάποιες σοβαρές επισημάνσεις:

Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης του Μαντουδίου περιλαμβάνει και τον προαύλιο χώρο ,πλατεία, της "Μεγάλης Οικίας" (Κονάκι Βουδούρη). Δεν περιλαμβάνει όμως την ανακαίνιση του ιστορικού και εμβληματικού κτιρίου "Μεγάλη οικία"του 1885 , που σιγά -σιγά σήμερα αργοπεθαίνει από τη φθορά του χρόνου .

 Το 1999 με απόφαση του υπουργείου πολιτισμού το κτίριο κρίθηκε, Διατηρητέο Ιστορικό Μνημείο της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Από τότε στόχος ήταν η μετατροπή του κτιρίου, σε κέντρο πολιτισμού που θα στεγάσει  αρχαιολογικά, λαογραφικά, αγροτικά,εργατικά, μεταλλευτικά , κειμήλια ,φωτογραφικό υλικό, ιστορικά έγγραφα κλπ, εγείροντας το τοπικό αίσθημα και αναδεικνύοντας  με υπερηφάνεια το μέγεθος της ιστορίας του τόπου μας. 

Δυστυχώς όμως 24 χρόνια μετά συζητάμε και πάλι τα αυτονόητα , αγγίζοντας πλέον από τη μεριά μας, τα όρια της γραφικότητας.

Ο επίμονος αυτός αγώνας  του Συν/μου και λίγων-δυστυχώς- ανθρώπων που ενστερνίζονται τη σπουδαιότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς ως βάση και θεμέλιο ανάπτυξης ενός τόπου, έχει πέσει στο κενό αφού δεν μπόρεσε ως τώρα να πείσει, ώστε να τεθεί ως ανάγκη και προτεραιότητα..

 Ο μεγαλύτερος ευεργέτης του τόπου μας, ο Συν/μός, που έχει δωρήσει όλα τα οικόπεδα για την δημιουργία, του Γυμνασίου ,Λυκείων ,Κέντρου Υγείας ,Κλειστού Γυμναστηρίου,Παιδικού σταθμού και βιολογικού καθαρισμού, όπως επίσης  έχει παραχωρήσει  τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κηρίνθου στο Πελέκι για την διενέργεια ανασκαφών , δωρίζει και τώρα, παραχωρώντας τη χρήση του ιστορικού κτιρίου στον Δήμο, για τον σκοπό που προ αναφέραμε, ώστε δίπλα στη κεντρική πλατεία Μεταλλωρύχων να αποτελέσει ένα δημιουργικό πυρήνα πολιτισμού  στους κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου μας.

Δυστυχώς όμως σ΄αυτό το μεγάλο έργο ανάπλασης, αυτό το κτίριο θα παραμείνει ερειπωμένο μπρος στη νέα πλακόστρωτη με λευκό μάρμαρο μικρή πλατεία του, σαν ένας άνθρωπος με τρύπια παλιά ρούχα, φορώντας ολοκαίνουρια παπούτσια!

Σύμφωνα με τις προμελέτες το κόστος των τελικών μελετών δεν ξεπερνά τις 40.000€  ενώ ο προϋπολογισμός ανακαίνισης κυμαίνεται στις 500-550.000 ευρώ και η ένταξη σε χρηματοδότηση μπορεί να γίνει μέσω του Δήμου που επιχορηγείται 100%  η του φορέα ανασυγκρότησης της Β.Εύβοιας μετά  τις καταστροφικές πυρκαγιές, όπου ο Συν/μος είχε αποστείλει τις προτάσεις του.

Έστω και τη τελευταία στιγμή ευελπιστούμε το αίτημα ΟΛΩΝ τών πολιτών  μας, να εισακουσθεί και να γίνουν όλα τα αναγκαία...

#Ήδη μετά από αυτές τις αρνητικές έως τώρα εξελίξεις, ζητήσαμε συνάντηση με τον δήμαρχο που αποδέχθηκε αμέσως και εντός της εβδομάδας θα καθορίσουμε το πλαίσιο των κινήσεων μας ευελπιστώντας σε ένα αίσιο αποτέλεσμα.

 ΔΕΙΤΕ :

 Υποβολή πρότασης 2012 Η "Μεγάλη Οικία " Μαντουδίου 

Υποβολή πρότασης 2017 Η "Μεγάλη Οικία" σε πρόγραμμα ανάδειξης και ανακαίνισης 

Υποβολή πρότασης 2018 Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο στην υποβολή πρότασης για «Επιχορήγηση μελετών" της "Μεγάλης Οικίας"

Οι προτάσεις του Συνεταιρισμού στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Β.ΕΥΒΟΙΑΣ 12.05.2022

Στα πλαίσια των προτάσεων για την ανασυγκρότηση της περιοχής μας ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Μαντουδίου   έστειλε  επιστολή 12/5/22 στην επιτροπή ανασυγκρότησης β.Εύβοιας προτείνοντας αναγκαία έργα που θα προσδώσουν ωφελιμότητα, με αναπτυξιακό χαρακτήρα σε βάθος χρόνου   στην περιοχή μας !
 
                   Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ                 

Κύριε Πρόεδρε, Αξιότιμε κ. Μπένο,

Στα πλαίσια των προτάσεων  για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της περιοχής μας ο ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ προτείνει:

 1.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 

Αποκατάσταση και επανάχρηση του ιστορικού κτιρίου  "ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΙΑ" στην Τ.Κ.Μαντουδίου σε πολυχώρο πολιτισμού και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του

Η "Μεγάλη Οικία "σήμερα

 Πρόκειται για 2οροφο πετρόκτιστο κτίριο, με καστρόπετρα περιοχής, επιφάνειας 204 τ.μ. ανά όροφο, με περιβάλλοντα χώρο περί τα 700 τμ, συνέχεια της κεντρικής πλατείας Μαντουδίου.


Aρχιτεκτονική απεικόνιση 
 
Η "ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΙΑ", κτίριο του 1885, κατοικία του γαιοκτήμονα της περιοχής, έχει κηρυχθεί ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο σύμφωνα με την ΔΙΛΑΠ/4640/19231/16.03.99 απόφαση του υπουργείου πολιτισμού. Ιστορικά στις 23 Φεβρουαρίου 1895 στην ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΙΑ υπογράφηκε  από τον τσιφλικά Βασίλειο Βουδούρη το συμβόλαιο πώλησης του κτήματος 25.000 στρεμ., μαζί με την ακίνητη περιουσία του  στους κατοίκους του Μαντουδίου. Εκείνη η ημέρα ουσιαστικά σηματοδοτεί την ελευθερία του Μαντουδίου.


Το κτίριο αυτό που βρίσκεται δίπλα στην κεντρική πλατεία Μαντουδίου θα κοσμήσει τον τόπο μας ως χώρος πολιτισμού, με εκθετήριο αρχαιολογικών ευρημάτων της Αρχ.Κηρίνθου,Λαογραφικού ,μεταλευτικού , αγροτικού και όλου του πολιτιστικού αποθέματος  του τόπου μας.


Απεικόνιση -"Μεγάλη Οικία"-Μουσείο Εκθετήριο και Πολιτιστικό κέντρο περιοχής

 Εδώ και 23 χρόνια γίνονται προσπάθειες, μέσω του Δήμου με παραχώρηση χρήσης του από τον Συν/μό, για ένταξη της πρότασης σε χρηματοδοτοτικά προγράμματα με σκοπό  την σωτηρία - αποκατάσταση και επανάχρηση του κτιρίου

 

Κύριε Πρόεδρε,

σας γνωρίζουμε ότι ο Συνεταιρισμός είναι ο μεγαλύτερος δωρητής του τόπου μας που με ανιδιοτέλεια έχει προσφέρει οικοπεδικές εκτάσεις για την ανέγερση του Γυμνασίου και Λυκείου Μαντουδίου, του γηπέδου και κλειστού Γυμναστηρίου Μαντουδίου, του Κέντρου Υγείας Μαντουδίου και του Παιδικού Σταθμού Μαντουδίου ενώ στις μέρες μας συναίνεσε  στην 3τή ανασκαφή των εκτάσεων της Αρχ. Κηρίνθου στον λόφο ιδιοκτησίας του «Καστρί – Πελέκι» Μαντουδίου.

 

Ευελπιστούμε στη βοήθεια και ανταπόκρισή σας, αφού ο Συν/μος μας αγωνίζεται επι 23 χρόνια για την αποκατάσταση αυτού του κτιρίου της "ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΙΚΙΑΣ" που είναι η μεγαλύτερη πολιτιστική κληρονομιά των νεώτερων χρόνων στο τόπο μας, για προσφορά και χρήση στους κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου μας.

 2. ΔΑΣΟΣ

Ο Συν/μος είναι ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΉ Δάσους, έκτασης 17.000 στρεμ.. Είναι σε αγαστή συνεργασία του Δασαρχείου Λίμνης και του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας και αγωνίζεται για την αντιπυρική προστασία του. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ιδέα, σε κάθε πρόσταση ανάδειξης, αξιοποίησης και προστασίας του.

 3.ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ - ανάδειξη, διαμόρφωση κοίτης ποταμού Κηρέα στην είσοδο της Κωμόπολης

Ο π.Κηρέας στην είσοδο Μαντουδίου σήμερα
 Πρόταση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας με ταυτόχρονη ανάδειξη, διαμόρφωση και  καλλωπισμό της κοίτης του ποταμού Κηρέα ανάντη και κατάντη της  γέφυρας του Μαντουδίου. Ο π. Κηρέας, διασχίζει το Σ.Π Μαντουδίου.  

Για το τμήμα αυτό  να μελετηθεί, να διαμορφωθεί  και να αναδειχθεί στα πρότυπα του ποταμού των Τρικάλων ώστε να γίνει πόλος έλξης τουριστών .


4.ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ

Στηρίζουμε και επικροτούμε τον κεντρικό οδικό άξονα της Β.Εύβοιας, σύμφωνα με τον μελετητή κ.Ζέκο ,αφού είναι ισοβαρής και εξυπηρετεί την Δυτική και Ανατολική πλευρά της β.Εύβοιας ισομερώς.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ

    12.05.2022

Το Δ.Σ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.