Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Δύο λόγια για την ΤΕΡΝΑ του Περιστέρη και του «Γεραπετρίτη»…..και την κάθε τέτοια.



Όλοι ακούσαμε αυτές τις μέρες για το «λουκέτο» που βάζει η ΤΕΡΝΑ, στην διαδικασία εξόρυξης του Λευκολίθου στην περιοχή του Μαντουδίου, αφήνοντας στον αέρα 159 υπαλλήλους και σχεδόν συνολικά 260 περίπου, συμπεριλαμβανομένων των εργολαβικών υπαλλήλων. Οι τακτικές προκλήσεως ισχυρών ΣΟΚ στις κοινωνίες, αποτελούν πάντα βασικά εργαλεία στην ατζέντα των ισχυρών για να καταστήσουν αποδεκτά και να εφαρμόσουν σχέδια που αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη καταπατώντας κάθε δικαίωμα και κεκτημένο σε εργασιακό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο περιβάλλοντος.



Η περιοχή μας γνωρίζει καλά αυτές τις τακτικές. Τις έχει νιώσει στο πετσί της και της έχουν γίνει βίωμα. .. Η «Αγγλογκρέκ» , η «Ελληνικοί Λευκόλιθοι», ο «Σκαλιστήρης»…. Η ΤΕΡΝΑ. Το όνομα αλλάζει, καθώς όλες τους αποτελούν Εταιρίες με ίδιους στόχους και κοινές στρατηγικές. Πάντα αγκαζέ με την εξουσία με αντίστοιχες υποσχέσεις και δεσμεύσεις.

Το αποτέλεσμα; 

 
Η ευρύτερη περιοχή, χτυπιέται ανελέητα από 28% ανεργίας, με ανοδική τάση, από την παντελή έλλειψη υποδομών, υπηρεσιών και με εκθετικά αυξανόμενη γήρανση του μόνιμου πληθυσμού, καταγράφοντας ρεκόρ σε έλλειψη επενδύσεων και απορροφητικότητας κονδυλιών. Δεδομένα που, φυσικά, αποτελούν μοχλό άσκησης πίεσης για την κάθε Εταιρία που αναζητεί φθηνή εργασία.

Την Παρασκευή (08.05.2020) μεταβήκαμε εκτάκτως ως αντιπροσωπία του Δήμου μετά συνοδείας των γνωστών και πάντα απόντων (εκτός προεκλογικών περιόδων), Βουλευτών Ευβοίας στην Αθήνα για συνάντηση με τον Υπ. Εργασίας κ. Βρούτση και τον Υπ. Ανάπτυξης κ.Γεωργιάδη, ώστε να αξιολογήσουμε την κατάσταση, αλλά κυρίως για να μετρήσουμε το πόσο σοβαρά βλέπει η Πολιτεία την καταστροφή που προμηνύει η απόλυση των εργαζομένων και την διάλυση μιας κοινωνίας.


Οι Υπουργοί μας ζήτησαν να τους ενημερώσουμε σχετικά με το ζήτημα (εδώ αξίζει να ξαναθυμίσουμε πως ο Υπ. Επικρατείας κ.Γεραπετρίτης έχει συγγενική σχέση με τον Πρόεδρο της ΤΕΡΝΑ, συνεπώς ήταν ήδη ενήμεροι για όλα, προ πολλού) και σε συνέχεια αφού επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον κ. Περιστέρη, ιδιοκτήτη στης Εταιρίας, οι κύριοι Υπουργοί, Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Πρόεδροι και Ιδιοκτήτες (που τυχαίνει να βρίσκονται όλοι στον ίδιο πολιτικό χώρο) προχώρησαν σε κοινό ανακοινωθέν πως:
“Eίναι στη βούληση της εταιρείας η κατά το δυνατόν άμεση επαναλειτουργία, με πρόσληψη κατά προτεραιότητα των σημερινών εργαζομένων που το επιθυμούν, όπως επίσης και η λήψη ειδικής μέριμνας για τους συνεργαζόμενους εργολάβους, προμηθευτές και το προσωπικό τους.”

Λοιπόν εγώ αναρωτιέμαι..

-Και αφού δεν κλείνει η Εταιρία, γιατί προχωράει στην βιαστική επιδότηση της Εθελούσιας Παραίτησης με ποσά αποζημίωσης 4x της βασικής αποζημίωσης;

-Και αφού θα ξανά προσλάβει τους ίδιους, γιατί δεν εκμεταλλεύεται τα δώρα που κάνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στους Κεφαλαιοκράτες, ώστε να προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή με «επιδοτούμενες» αποδοχές που κοστίζει στην Εταιρία λιγότερο και δεν επιβαρύνει και το Κράτος με Ταμείο Ανεργίας;


-Και είναι συγκυριακό το γεγονός μια ανακοίνωση τόσο τραγική, έρχεται ταυτόχρονα με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για το Περιβάλλον και πάντα με πρόσχημα τον COVID-19;


Αυτά που μαγειρεύει η ΤΕΡΝΑ είναι εξαιρετικά ύποπτα και κάνουν εμένα εξαιρετικά καχύποπτο.


Σίγουρα πάντως, δεν πρέπει πάλι να αρκεστούμε σε δεσμεύσεις και υποσχέσεις.. Γιατί μια αναδρομή στο παρελθόν της ιστορίας του τόπου θα μας κάνει να ανακαλέσουμε πολλές «Δεσμεύσεις - Δεσμεύσεων» για όλες εκείνες τις φορές που μας πούλησαν, με πιο πρόσφατη εκείνη του Ιουνίου, που ο τότε υποψήφιος και νυν Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, σε προεκλογική εκστρατεία στο Μαντούδι, έταζε μαζί με τους φίλους και Παράγοντες την «ιδιαίτερη» μεταχείριση στην περιοχή και αλματώδη ανάπτυξη!!!

Δεν αποτελούμε Πολίτες Δεύτερης κατηγορίας, όπως θέλουν να μας βλέπουν μερικοί, ούτε πολίτες χαμηλών προσδοκιών που θα αρκεστούμε στα ψίχουλα. Η απαίτηση για το μέλλον μας πρέπει να είναι κοινή. Όχι κοινή στο πνεύμα της ομοψυχίας (που είναι και της μόδας) και της αλληλεγγύης για τις συμφορές που μας βρίσκουν. Δεν θέλουμε κανέναν να μας χτυπάει το ώμο. Θέλουμε η Πολιτεία να μας δώσει αυτά που μας χρωστά και να πορευτούμε με αξιοπρέπεια.

Η κατάσταση αυτή θα συνεχίζεται και η θέση μας θα γίνεται δυσκολότερη, όσο εμείς το επιτρέπουμε...και είναι βέβαιο πως όσο εμείς υποχωρούμε, εκείνοι θα κερδίζουν πάντα εκβιάζοντας και καταπατώντας μας. Ζητώντας ανταλλάγματα με ανήθικους τρόπους και τακτικές. Αυξάνοντας τα κέρδη τους εκμεταλλευόμενοι κατά το δοκούν το χρυσάφι που παράγουν τα κορμιά των εργατών, ζητώντας την κατανόηση μας όποτε πέφτουν έξω τα καράβια τους..

Γιατί πάντα στην «χασούρα» τους, μας θέλουνε ΜΑΖΙ…Στα κέρδη τους όμως... ΜΑΖΙ δεν ήμασταν ΠΟΤΕ. 

Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας.


ΚαρατζούδηςΠαναγίωτης

Δημοτικός Σύμβουλος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας ´Αννας

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικό αρθρο !!!Ρεαλιστικό,ωμα σερβιρισμένο και πλήρως κατανοητό!!
    Μου δημιουργεί όμως ενα ερώτημα "αφού χρόνια γνωρίζουμε την κατάσταση γιατί δεν άλλαξε με την δημιουργικότητα των ντόπιων παρά περιμένουμε τους πολιτικούς............????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.