Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

H πανδημία έκανε τους πλούσιους πολύ πλουσιότερους και οδήγησε παράλληλα σε αύξηση της φτώχειας.


Απόλυτη φτώχεια και απόλυτος πλούτος από την πανδημία

Την ώρα όμως που δεκάδες εκατομμύρια άτομα μπαίνουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, οι υπερβολικά πλούσιοι έγιναν ακόμη πλουσιότεροι. Πέρυσι οι δισεκατομμυριούχοι αύξησαν σε επίπεδα-ρεκόρ την αναλογία του πλούτου τους, σύμφωνα με το World Inequality Lab. 

Kαι παρότι χρειάστηκαν εννέα μήνες για τους 1.000 πλουσιότερους του πλανήτη για να ανακτήσουν τον πλούτο τους στη διάρκεια της πανδημίας, θα χρειαστεί περισσότερο από μία δεκαετία για να ανακτηθούν τα χαμένα περιουσιακά στοιχεία του υπόλοιπου πλανήτη, σύμφωνα με την έκθεση ανισότητας της Oxfam International.

O επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι 6 δισ. δολάρια, ήτοι το 2% του πλούτου του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Tesla, Έλον Μασκ, θα μπορούσε να βοηθήσει 42 εκατ. άτομα να εξέλθουν από την απόλυτη φτώχεια.

Η μείωση των εισοδημάτων των φτωχότερων πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες, και είναι αιτία για 21.000 θανάτους καθημερινά, υποστηρίζει σε έκθεσή της η φιλανθρωπική και ερευνητική μη-κυβερνητικής οργάνωση Oxfam.

Την ίδια στιγμή, οι 10 πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου έχουν υπερδιπλασιάσει τη συλλογική τους περιουσία από τον Μάρτιο του 2020. Η Oxfam δημοσιεύει κάθε χρόνο μια έκθεση για την παγκόσμια ανισότητα κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Η σύναξη του Νταβός συγκεντρώνει ετησίως χιλιάδες εταιρικούς και πολιτικούς ηγέτες, διασημότητες, ακτιβιστές, οικονομολόγους και δημοσιογράφους στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο, όπου διοργανώνονται συζητήσεις με πάνελ, αλλά και πολλά πάρτι με ποτά και «δημόσιες σχέσεις». Ωστόσο, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η συνάντηση (που έχει προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα) θα είναι αποκλειστικά διαδικτυακή, αφού η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού δεν άφησε περιθώρια για μια κλασικού τύπου διοργάνωση.

Ο Ντάνυ Σρισκανταράγια, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι η φιλανθρωπική οργάνωση σχεδιάζει έτσι την ετήσια έκθεσή της ώστε να συμπίπτει με το Νταβός για να προσελκύσει την προσοχή των οικονομικών, επιχειρηματικών και πολιτικών ελίτ.

«Φέτος, αυτό που συμβαίνει είναι εκτός κλίμακας», δήλωσε στο BBC. «Σχεδόν κάθε μέρα δημιουργείται ένας νέος δισεκατομμυριούχος κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση λόγω των λοκντάουν, της ύφεσης του διεθνούς εμπορίου και τουρισμού, και ως αποτέλεσμα αυτού, 160 εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι έχουν εξωθηθεί στη φτώχεια». «Κάτι είναι βαθιά ελαττωματικό με το οικονομικό μας σύστημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του περιοδικού Forbes, τα οποία και επικαλείται η φιλανθρωπική οργάνωση, οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου είναι οι:

 Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος, Μπερνάρ Αρνό, Μπιλ Γκέιτς, Λάρυ Έλισσον, Λάρυ Πέιτζ, Σεργκέι Μπριν, Μαρκ Ζούκενμπεργκ, Στηβ Μπάλμερ και Γουόρεν Μπάφετ.

Ενώ συλλογικά η περιουσία τους αυξήθηκε από 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, υπάρχει σημαντική διακύμανση μεταξύ τους, με την περιουσία του κ. Μασκ να αυξάνεται κατά περισσότερο από 1.000%, ενώ του κ. Γκέιτς αυξήθηκε κατά ένα 30%.

Η έκθεση της Oxfam, η οποία βασίστηκε επίσης σε δεδομένα από την Παγκόσμια Τράπεζα, ανέφερε ότι η έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, η πείνα, η σεξιστική βία και η κλιματική αλλαγή συνέβαλαν στην αύξηση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας παγκόσμια, ενώ πλέον μετράμε έναν θάνατο κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα.

Η έκθεση αναφέρει επίσης πως η πανδημία αναγκάζει τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις κοινωνικές δαπάνες καθώς τα εθνικά δημόσια χρέη αυξάνονται. Η ισότητα των φύλων έχει υποχωρήσει, με 13 εκατομμύρια λιγότερες γυναίκες να εργάζονται τώρα από ό, τι το 2019, και περισσότερα από 20 εκατομμύρια κορίτσια να κινδυνεύουν να μην επιστρέψουν ποτέ στο σχολείο

Επιπλέον, οι ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων έχουν πληγεί περισσότερο από τον Covid, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών με καταγωγή από το Μπαγκλαντές και του μαύρου πληθυσμού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Σρισκανταράγια, οι πολιτικοί ηγέτες έχουν σήμερα μια ιστορική ευκαιρία να υποστηρίξουν πιο τολμηρές οικονομικές στρατηγικές έτσι ώστε να «αλλάξουμε τη θανάσιμη πορεία στην οποία βρισκόμαστε»

Στο μεταξύ, νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη διεύρυνση της παγκόσμιας ανισότητας, υποστηρίζοντας ότι ο αντίκτυπος του πληθωρισμού και τα μέτρα για την αντιμετώπισή του είναι πιθανό να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στις φτωχότερες χώρες.

ΠΗΓΗ: BBC

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.